TEHNO PREMIJERA

Vivo X80 Pro 5G stigao u Europu, fokus na kamerama

15.06.2022 u 13:51

Bionic
Reading

Top model kineskog proizvođača pametnih telefona ima praktično sve ključne odlike perjanice, ali fokus je uglavnom stavljen na kamere

Kineski proizvođač Vivo predstavio je u Berlinu novi top model pametnog telefona X80 Pro 5G, namijenjen europskom tržištu.

Vivo je peti po veličini proizvođač pametnih telefona na svijetu, koji drži između sedam i osam posto globalnog tržišta.

Glavni adut njihove nove perjanice su kamere te hardver i softver koji ih prati.

Vivo X80 Pro 5G Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Straga je četverostruka kamera sa Zeissovim lećama do 50 megapiksela i optičkom stabilizacijom slike, koja može snimati video razlučivosti do 8K, odnosno 4K pri do 60 sličica u sekundi.

Sprijeda je širokokutna kamera s 32 MP, koja može snimati video do 4K pri 30 sličica u sekundi.

Više zanimljivih značajki kamere

Kamere, između ostalog, nude mogućnost snimanja u kinematografskom stilu, pri čemu Zeissova značajka Cinematic Video Bokeh stvara ovalni bokeh u filmskom standardnom omjeru 2.39:1, omogućavajući efekt širokokutnog kinematografskog objektiva.

Bokeh efekt varira kako bi odgovarao žarišnoj duljini, otvoru blende i udaljenosti snimanja.

Pametni telefon koristi vivov algoritam za simulaciju kinematografskog objektiva i tehnologijom dubinske oštrine s dvije kamere koja kombinira renderiranje i obradu odbljeska.

Prepoznavanjem istaknutih točaka identificira se najsvjetlija točka na slici i mogu se stvoriti umjetnički plavi svjetlosni tragovi, slični plavoj crti u kino objektivima.

Suradnja sa Zeissom donijela je i usklađenost s premazom T* te tvrtke, koji bi trebao poboljšati prijenos svjetlosti i pomoći u smanjenju refleksije svjetlosti kao što su odbljesak i efekt sjenčanja.

Među novim značajkama vrijedi izdvojiti Camera Panning (ima tehnologiju praćenja pokreta, koja može smanjiti zamućenje pokreta uzrokovano drhtavim rukama) i noćni sportski način rada.

Što se krije ispod haube?

X80 Pro 5G dolazi s osmojezgrenim procesorom Snapdragon 8 prve generacije i zasebnim čipom vivo V1+ za obradu fotografija, podržan s 12 gigabajta radne memorije i komorom za vodeno hlađenje.

Na raspolaganju je 256 GB UFS 3.1 memorije za pohranu.

Zaslon je AMOLED, dijagonale 6,78 inča (17,2 centimetra) i razlučivosti WQHD+ (3.200 puta 1.440 piksela), uz frekvenciju osvježavanja do 120 herca i vrijeme odziva do 300 Hz.

U zaslon je ugrađen ultrazvučni senzor za otisak prsta, kojeg je dovoljno dotaknuti jednom kako bi registrirao vaš otisak. Također nudi mogućnost i zaštite uređaja i pojedinih aplikacija s dva otiska prsta.

Baterija je kapaciteta 4.700 mAh, s podrškom za brzo punjenje (do 80 W) i brzo bežično punjenje (do 50 W), koju je moguće koristiti za punjenje drugih uređaja. Punjenje od nula do sto posto bi trebalo potrajati oko 36 minuta.

X80 Pro 5G otporan je na prašinu i vodu (IP68). Pogoni ga operativni sustav Funtouch 12, temeljen na Androidu 12. Ima dvostruki stereo zvučnik, podršku za dvije kartice SIM, NFC...

Na europsko tržište stiže od srpnja u crnom izdanju, po preporučenoj cijeni od 1.199 eura.