HRVATSKA U OBRUČU

Virus Zapadnog Nila u RH nađen kod životinja

04.09.2012 u 08:10

Bionic
Reading

Virus groznice Zapadnog Nila već je stigao na naše granice. U Srbiji je potvrđeno pet slučajeva bolesti, a budući da su svi prijavljeni odmah preko Dunava u Vojvodini, za očekivati je da bi se bolest uskoro mogla pojaviti i u Hrvatskoj

Hrvatska epidemiologinja prof. Ira Gjenero-Margan kaže da do sada kod nas nije zabilježen nijedan slučaj bolesti kod ljudi.

'Nismo imali zabilježenih bolesnika. Neke epidemiološke studije našle su prisutnost infekcije, kao i veterinari budući da se virus može prenijeti i na kopitare, međutim, za stoku je teško utvrditi odakle je', objasnila je i dodala: 'Ako postoji, infekcija je u Hrvatskoj slabo raširena, jer bi se inače pojavljivali bolesnici. Za sada je potvrđena u našem okruženju u mediteranskim zemljama i susjednoj Srbiji. Prenose je komarci Culex (slika gore) koji su kod nas udomaćeni, a rjeđe tigrasti komarci kojih posljednjih godina također ima u Hrvatskoj. Rezervoar patogena su ptice.'

Bolest nije lako prepoznati jer su simptomi uglavnom vrlo blagi. 'No mi u našim analizama nismo registrirali oboljele, čak ni na uzorcima seruma. Naravno, ona može stići u Hrvatsku bilo kada, jer u susjedstvu imamo proširenu infekciju', rekla je voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Groznica zapadnog Nila ne manifestira se u oko 80 posto slučajeva, a u manjem broju nalikuje prehladi ili gripi. Ne prenosi se s čovjeka na čovjeka. Osoba se može zaraziti samo ubodom zaraženog komarca, a simptomi bolesti se javljaju za tri do 14 dana nakon uboda. Tek u vrlo rijetkim slučajevima, u jednom na 150 ozbiljnih oboljenja, može se pojaviti oblik s upalom moždane ovojnice ili mozga kod starijih ljudi oštećenog imuniteta. Među njima je vjerojatnost smrtnog ishoda veća od 10 posto, kaže naša sugovornica. S klimatskim promjenama može se očekivati i njezino brže širenje.

Za sada ne možemo računati na cjepivo, međutim, Gjenero-Margan kaže da apelira na lokalne zajednice da se ozbiljno uključe u dezinsekciju.

'Suzbijanje komaraca pratimo posebno nakon pojavljivanja slučaja groznice denge 2010. Dezinsekcija se financira i u lokalnim zajednicama pa ih ovim putem ponovno pozivamo da ozbiljno rade taj posao. Komarci su prijenosnici bolesti, a ne samo molestanti, napasnici koji nas gnjave svojim ubodima', upozorila je voditeljica epidemiologije.

U SAD-u, u kojem je virus već raširen u svim saveznim državama, krajem kolovoza ove godine zabilježeno je ukupno 1.590 slučajeva zaraze virusom Zapadnog Nila, uključujući 66 smrtnih slučajeva, što je najveći broj umrlih otkako je prvi put otkrivena u zemlji 1999. godine.