mapiranje svemira

[VIDEO] Astronomi obradili petabajt podataka i izradili najveću 2D mapu s milijardu galaksija koja pokriva pola neba

21.01.2021 u 12:43

Bionic
Reading

Najnovije, deveto izdanje podataka iz ambicioznih DESI Legacy Imaging istraživanja postavlja temelje za revolucionarno petogodišnje proučavanje Spektroskopskim instrumentom tamne energije (DESI). Cilj im je pružiti nove uvide u prirodu tamne energije

Tisućljećima su ljudi koristili karte kako bi razumjeli i kretali se svijetom i stavili se u kontekst: oslanjamo se na karte koje će nam pokazati gdje smo, odakle smo i kuda idemo. Astronomske karte nastavljaju ovu tradiciju u širokim razmjerima. Smještaju nas unutar kozmosa i pričaju priču o povijesti i sudbini svemira: on će se širiti zauvijek, širenje se trenutno ubrzava zbog nepoznate količine koja se naziva tamna energija.

Astronomske karte mogu vam pomoći objasniti što je ta tamna energija i zašto postoji. Između više od milijarde galaksija na karti, astronomi će odabrati desetke milijuna galaksija za daljnje proučavanje spektroskopskim instrumentom tamne energije (DESI), kako bi se izradila dosad najveća 3D karta.

Nova, dvodimenzionalna karta rezultat je ambicioznog šestogodišnjeg rada koji uključuje 1405 promatranja noćnog neba s tri teleskopa, proučavanja godina podataka iz svemirskog teleskopa, na kojima je 150 promatrača i 50 drugih istraživača obradilo petabajt podataka (1000 bilijuna bajtova) i odradilo 100 milijuna CPU sati na jednom od najsnažnijih svjetskih računala, piše Sci Tech Daily.

Nakon dvodimenzionalne, tijekom sljedećih pet godina DESI će izraditi i divovsku 3D kartu svemira Izvor: Društvene mreže / Autor: SciTech Daily

Slike koje su snimili opservatoriji KPNO i CTIO nadopunjene su slikama iz NASA-ine misije Wide-Field Infrared Survey Explorer (WISE). Podaci su smanjeni u Nacionalnom znanstvenom računskom centru za energetska istraživanja (NERSC) u laboratoriju Berkeley Lab.

Karta pokriva polovicu neba, digitalno se prostire na više od 10 bilijuna piksela, što je ekvivalent mozaiku 833.000 fotografija pametnih telefona visoke rezolucije.

'Ovo je najveća mapa po gotovo svim mjerilima', rekao je suvoditelj projekta David Schlegel, astrofizičar Berkeley Laba.

Istraživači će odabrati 35 milijuna galaksija i 2,4 milijuna kvazara na karti za daljnja istraživanja. Tijekom pet godina rada DESI će stvoriti divovsku 3D kartu svemira mjereći udaljenosti galaksija i brzine kojima se odmiču od nas.

DESI je opremljen nizom 5000 okretnih automatiziranih robota; svaki od njih razvlači tanki optički kabel koji može usmjeravati na pojedine galaksije i dizajniran je za mjerenje spektra 5000 galaksija odjednom. Rezultati bi trebali pružiti nove uvide u tajanstvenu tamnu energiju koja pokreće ubrzano širenje svemira.

'Da bismo razriješili neke od najvećih misterija u temeljnoj fizici danas, vodimo se stvaranjem ogromnih digitalnih baza podataka zvijezda i galaksija', objašnjava Adam Bolton, direktor NOIRLab-ovog Centra za znanost i podatke. 'To pak omogućuje novi pristup rudarenju podacima i novih astronomskih otkrića.'