kreće naplata

Velika pobuna na Redditu! Mnogim grupama više se ne može pristupiti, što se događa?

14.06.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Prije dva dana krenula je velika prosvjedna akcija moderatora na Redditu koji su gotovo osam tisuća grupa odlučili zaključati ili čak potpuno ugasiti, ostavljajući milijune korisnika ‘u crnom’. Evo o čemu se radi

Reddit je s nešto više od 50 milijuna korisnika dnevno uvijek na popisu najposjećenijih, a prema posljednjim podacima, onima iz veljače, upravo ova mreža smjestila se na 18. mjestu najposjećenijih web stranica na internetu.

Što je Reddit?

Na ovo pitanje nije skroz jednostavno odgovoriti jer je Reddit i društvena mreža i forum te u slučajevima obrade velike količine informacija, ogroman izvor prilično korisnih informacija. Pojednostavljeno funkcionira na principu društvene mreže, korisnici objavljuju fotografije, videe i ostale sadržaje, drugi ih ‘lajkaju’, odnosno u slučaju ove mreže označavaju sa strelicom gore ili dolje, komentiraju, dijele i čine sve uobičajene radnje na društvenim mrežama.

Sam Reddit pojednostavljeno funkcionira na principu foruma, razvrstanih po tematskim grupama i zajednicama, a svaka od grupa pak može imati podgrupe i tako u nedogled. Dakle, jednako kao i na Facebooku sadržaj na Redditu ‘stvaraju’ sami korisnici, a kako će biti prikazivani ovisi o popularnosti svake od objava.

Sam Reddit ove godine napunit će 17 godina, osnovan je 23. lipnja 2005. godine, a nastao je kao ideja trojice studenata Sveučilišta Virginia. Steve Huffman, Alexis Ohanian i Aaron Swartz te davne 2005. htjeli su napraviti ‘početnu stranicu interneta’ i nastao je Reddit.

Prema posljednjim podacima Reddit zapošljava oko dvije tisuće ljudi, a godišnji prihod vrti mu se oko 500 milijuna dolara.

Što se sada događa s Redditom?

Reddit je moguće koristiti na ranije spomenuti način, kao društvenu mrežu, no servis ujedno programerima, tvrtkama i ostalima nudi pristup platformi i njenoj bazi podataka. Takav oblik pristupa je potpuno besplatan, no upravo najava plaćanja pristupa API-ju Reddita (API - application programming interface ili aplikacijsko programskom sučelju), koja bi trebala krenuti od 19. lipnja, izazvala je nezadovoljstvo mnogih.

Upravo iz spomenutog razloga na Redditu traje dvodnevni protest, no kako sada stvari stoje mogao bi potrajati i duže.

Prema Redditovom novom cjeniku, oni koji odsad žele pristupati bazi ove društvene mreže to moraju platiti, ovisno o broju upita mrema ovoj mreži. Programeri brojnih aplikacija trećih strana koje koriste podatke s Reddita reklo je da je budućnost njihovih usluga ugrožena novim cijenama tvrtke.

Programer koji stoji iza Apolla, jedne od popularnijih aplikacija koja za svoju podlogu koristi Reddit, rekao je da bi pri trenutnoj stopi od sedam milijardi zahtjeva aplikacije mjesečno trebao platiti oko 1,7 milijuna dolara za pristup Redditovom API-ju, što ispada oko 20 milijuna dolara godišnje. ‘Ne vidim kako je ova cijena utemeljena na stvarnosti ili donekle razumna’, napisao je programer aplikacije Christian Selig. ‘Nadam se da se podrazumijeva da nemam toliko novca’.

Što to znači za mene?

Ako ste ‘običan’ korisnik Reddita, prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je nešto više od dva milijuna korisnika ove mreže, mogli ste primijetiti da su neke grupe na Redditu ugašene, a neke je moguće samo pregledavati.

Među njima su i neke od prilično popularnih poput /funny, u kojoj se nalazi više od 40 milijuna korisnika, pa zatim /science i /fitness, čije zajednice su također sastavljene od desetaka milijuna korisnika, a sada su postavljene u status ‘privatne’ te im je moguće pristupiti isključivo ako vam moderatori to odobre.

Bojkotu Reddita pridružili su se moderatori nekih popularnih domaćih zajednica na Redditu tako da recimo na /croatia, zajednici koja broji nešto više od 200 tisuća korisnika, više ništa nije moguće objavljivati, nego je korisnicima dopušteno isključivo pregledavanje sadržaja.

‘Vijeće moderatora je donijelo Odluku o privremenom zatvaranju Hreddita povodom dogovornog blackouta koji se globalno odvija zbog Redditove odluke o ukidanju API pristupa 3rd party aplikacijama’, stoji u objavi na stranicama zajednice /croatia.

Kako sada stvari stoje, neki moderatori na Redditu svoj će prosvjed nakon dva dana prekinuti, no neki će ustrajati dok tvorci Reddita ne odluče promijeniti svoju odluku.

Međutim, jedan od Redditovih zaposlenika ustvrdio je da bi nove naknade za pristup API-ju trebale biti pristupačne kada bi aplikacije trećih strana bile učinkovite s pozivima koje upućuju. 'Naša cijena je 0,24 USD za 1000 API poziva, što je jednako <1,00 USD po korisniku mjesečno za razumnu aplikaciju’, donosi The Verge.

Kako će Reddit u konačnici reagirati na bojkot moderatora za sada ostaje nepoznanica, no postalo je jasno da tvrtka želi dodatno monetizirati korištenje svojih usluga jer im očigledno klasično oglašavanje u sklopu objava i prihod kroz promociju sadržaja očigledno ne pokrivaju troškove.

Na Redditu još uvijek traje rasprava o sljedećim koracima moderatora, a popis svih ugašenih ili privremeno zaključanih zajednica možete pogledati preko ovog linka.