Stanford Internet Observatory

Stručnjaci analizirali 100 tisuća tvitova i pronašli gomilu dječje pornografije

07.06.2023 u 14:50

Bionic
Reading

Ekipa stručnjaka sa Stanford Internet Observatoryja upozorava na ozbiljne propuste sustava za zaštitu djece na Twitteru

Twitter nije u protekla dva mjeseca uspio ukloniti brojne slike i materijale o seksualnom zlostavljanju djece objavljene na njegovoj platformi, naveli su stručnjaci Stanford Internet Observatoryja.

Znanstvenici su izjavili da su proučavali šire pitanje iskorištavanja djece na internetu te su ‘otkrili ozbiljne propuste u sustavima za zaštitu djece na Twitteru’.

Naime, koristeći API Twittera, tvrtke za društvene medije u vlasništvu Elona Muska, istraživači su proučavali metapodatke u objavama i analizirali URL-ove slika kako bi skenirali one koje prikazuju seksualno zlostavljanje djece, koristeći alat pod nazivom PhotoDNA, a koji je razvio Microsoft.

Algoritmi su analizirali slike za koje se sumnja da su vezane uz zlostavljanje djece, a zatim su uspoređivane s poznatom bazom podataka koju je pohranio Nacionalni centar za nestalu i zlostavljanu djecu (NCMEC). Podudaranje je pokazalo da gomila fotografija objavljenih na Twitteru odgovara slikama iz baza podataka.

Daniel Thiel, glavni tehnolog na Stanford Internet Observatoryju i koautor izvješća, rekao je za The Wall Street Journal da su istraživači otkrili 40 podudaranja vrijednosti u oko 100.000 tvitova od 12. ožujka do 20. svibnja. Akademska grupa rekla je da je prijavila taj problem zakonodavcima još u travnju, ali slike su uklonjene tek 20. svibnja.

‘Budući da u Twitteru nemamo više kontakata za sigurnosna pitanja, obratili smo se posredniku treće strane kako bismo dogovorili brifing. Twitter je obaviješten o problemu i čini se da je problem riješen 20. svibnja’, objavio je Opservatorij na Twitteru.

‘Twitter nipošto nije jedina platforma koju pokrivamo, niti je primarni fokus našeg nadolazećeg izvješća. Bez obzira na to, drago nam je što smo pridonijeli poboljšanju sigurnosti djece na Twitteru i zahvaljujemo im na pomoći u rješavanju ovog problema’, dodali su.

Pod vlasništvom Muska, Twitter je povećao cijene za pristup svom API-ju, a koje sad kreću od 42.000 dolara mjesečno.

  • +13
Elon Musk Izvor: EPA / Autor: Alexander Becher

Thiel iz Stanford Internet Observatoryja kritizirao je Twitter zbog podizanja cijena i rekao da to otežava akademicima proučavanje platforme i pozivanje na odgovornost.

Njihov glasnogovornik rekao je za The Register: ‘Više nije moguće provesti ovakvu studiju pomoću Twitterovog API-ja. Razina pristupa potrebna za akademske studije više nije dostupna i istraživači moraju izbrisati podatke koje su prethodno prikupili prema ugovorima o pristupu akademskim podacima.’

U ožujku 2023. Twitterov razvojni tim izjavio je da radi na tome da pokušaju pomoći akademicima, koji trebaju uputiti veliku količinu API zahtjeva za svoje istraživanje, da pristupe tom softveru. Također su izjavili da mogu koristiti njihove besplatne ili osnovne razine.

Ipak, izgleda da Twitter nije smislio alternativno rješenje za istraživače i da najniži paket, koji košta 42.000 dolara mjesečno, nudi manje podataka nego što je ranije bilo besplatno dostupno.

U međuvremenu, besplatni pristup API-ju navodno pruža pristup ‘samo za čitanje’ i nema fleksibilnost potrebnu za podršku akademskom istraživanju, donosi The Register.