ASTRONOMIJA

Uzbudljiv pogled prema svemiru: Ovo su razlozi zbog kojih se radujemo znanstvenoj strani 2022.

05.02.2022 u 13:44

Bionic
Reading

Od povratka na Mjesec do istraživanja Jupiterovih prirodnih satelita, ovo su najuzbudljivije znanstvene misije u ovoj godini

Premda početak 2022. po mnogočemu ne izgleda baš motivirajuće, postoji bar jedna stvar koja nastavlja ići naprijed, a to su ljudski koraci u istraživanju svemira. Prošle godine, doduše, u dva navrata mogli smo gledati kako bogataši u svojim malim letjelicama odlaze u orbitu, no ta priča imala je i drugu stranu, a to je početak utrke u polju komercijalnih svemirskih letova.

Dok je Blue Origin na putovanja u svemir slao bogate poduzetnike i filmske zvijezde, SpaceX se koncentrirao na astronaute i svemirsku opremu te ih je, uz pokroviteljstvo NASA-e, dovezao na ISS. Sve u svemu, šest turističkih letova u svemir u 2021. rekordno je velik broj. Konačno, na Marsu i oko njega trenutno mile roveri i sateliti SAD-a, Kine i UAE-a.

PREKRASAN SVEMIR

Fascinantan pogled prema svemiru: Ovo su neke od najljepših NASA-inih astrofotografija

Pogledaj galeriju

2021. u brojkama i nada za 2022.

U 2021. imali smo 134 lansiranja koja su u svemir poslala opremu ili astronaute, što je rekord. U 2022. planira se nastaviti niz s preko 200 predviđenih orbitalnih lansiranja. Ako stvari krenu po planu, prošlogodišnji ćemo rekord ostaviti u prašini.

Čovječanstvo će također napraviti još neke korake prema razumijevanju tajnovitih crnih rupa te udaljenih zvijezda, planeta i galaksija. Također ćemo, piše The Next Web, napraviti korake prema Mjesecu te nastaviti pomno promatrati Jupiter. Čeka nas i lansiranje najveće rakete te otkrića dobivena zahvaljujući nedavno lansiranoj svemirskoj promatračnici James Webb.

NASA, osim toga, planira izgraditi bazu na Mjesecu, a velik broj misija vezanih uz taj pothvat zakazano je za 2022.

Put na Mjesec

Slanje rakete u Zemljinu orbitu veliko je tehnološko dostignuće, no pedeset godina nakon što smo doveli prvog čovjeka na Mjesec susrećemo se s godinom u kojoj će to pokušati ostvariti skoro sve velesile.

NASA će tako prvi put lansirati SLS, odnosno Space Launch System - masivnu raketu višu od Kipa slobode koja proizvodi veći pritisak od moćnog Saturna V. Misija Artemis I preletjet će pored Mjeseca te dokazati da će novi raketni sustav biti jedan od ključnih uvjeta za život i rad u drugim svjetovima. Prije nego što to naprave cilj im je dovesti astronaute na Mjesec do 2025.

Također, NASA radi na razvoju infrastrukture baze na Mjesecu te surađuje s privatnim kompanijama koje planiraju misije na njemu. Kompanija Astrobiotic ponijet će 11 paketa do velikog kratera na našoj strani Mjeseca, u kojima se nalaze dva mini rovera i niz spremnika koji sadrže osobne predmete sakupljene u Njemačkoj tijekom javne kampanje. Slijetalo Astrobiotic također će nositi kremirane ostatke Athura C. Clarkea. Druga kompanija, pod imenom Intuitive Machines, planira čak dva putovanja do 2022., tijekom kojih će prenijeti deset paketa, uključujući eksperimentalni sustav za rudarenje leda.

Rusija isto planira otputovati na Mjesec, a u prošlosti je zabilježila velika dostignuća na tom polju - prvu letjelicu koja je dotaknula površinu u 1959., prvu letjelicu koja je uspješno sletjela na površinu 1966. i prvi Mjesečev rover 1970. Ruski povratak u svemir nakon preko 45 godina uključuje slijetalo Luna 25 i ono će na sjevernom polu pokušati bušiti led. Zaleđena voda je, podsjećamo, esencijalna komponenta svake potencijalne kolonije ili baze.

SpaceX-ov Starship

Što se SpaceX-a tiče, njihov Starship izveo je niz testnih letova u 2021., a prvu pravu misiju planira u ovoj godini. Dok NASA-in SLS predstavljati velik korak naprijed za svemirsku agenciju, nova raketa Elona Muska vjerojatno će biti 'kralj neba' u 2022., piše The Next Web.

SpaceX Starship dosad je najmoćnija raketa. Njegov prvi orbitalni let zakazan je za 2022., a riječ je o letjelici koja se može koristiti više puta te ima preko dva puta veći potisak od rakete Saturn V. Starship također može prenositi teret do sto tona. Ova masivna raketa u fokusu je Muskovih nastojanja izgradnje samoodržive baze na Mjesecu i, s vremenom, na Marsu.

Ono što Starship čini vrlo važnim smanjenje je cijene lansiranja u svemir. Ako uspije SpaceX-ov plan, svaki let će koštati samo dva milijuna dolara. Usporedbe radi, cijena lansiranja SLS-a iznosit će preko dvije milijarde dolara. Smanjenje troškova u ovom omjeru moglo bi u cijelosti promijeniti pravila igre za buduće letove u svemir.

Jupiter zove

Mjesec i Mars nisu jedina nebeska tijela na koja će znanstvenici obratiti pažnju - tu je i Jupiter. ESA-in Icy Moons Explorer otputovat će prema plinovitom divu sredinom 2022. te će provesti tri godine proučavajući Ganimed, Europu i Kalisto. Navedeni mjeseci ispod površine vjerojatno imaju tekuće vode, što ih čini potencijalno naseljivima.

NASA-ina letjelica Juno u rujnu će proletjeti na udaljenosti od 354 kilometra od površine Europe, bacivši najbliži pogled na ovaj neobičan mjesec. Njezini instrumenti izmjerit će debljinu ledene ljuske koja prekriva ocean tekuće vode.

Pogled prema nastanku svemira

Nakon što je uspješno doputovao do odredišta i raširio solarne panele i ogledala, NASA-in teleskop James Webb proći će rigorozno testiranje te sredinom godine poslati prve podatke prema Zemlji - 6,5 metara velik satelit pokriva sedam puta veće područje od Hubblea te radi na dužim valnim duljinama, što znači da može snimiti udaljene galaksije.

Do kraja godine znanstvenici će dobiti rezultate projekta koji nastoji mapirati najranije strukture u svemiru i otkriti formacije koje su postojale tijekom njegovih ranijih dana. Svjetlost koju ove strukture emitiraju jedna je među prvima nastalima u svemiru, a koji je u to doba bio na svega pet posto trenutne starosti.