ČUDESNI SVEMIR

NASA pokazala očaravajući prizor: Pogledajte tekovinu smrti masivne zvijezde

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 01.02.2022 10:35
  • Objavljeno 01.02.2022 u 10:32
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/Chandra

Maglica Leptir jedan je od najljepših Hubbleovih otkrića. Snimljena krajem prošlog desetljeća, ova ostavština masivne kozmičke eksplozije nastavlja očaravati promatrače i znanstvenike

Hubbleova snimka udaljene maglice Leptir prikazuje šareni uvid u smrt udaljene zvijezde. Krila ovog kozmičkog insekta zapravo su područja ispunjena plinom zagrijanom na oko 20.000 celzijevih stupnjeva koji se svemirom šire brzinom od oko 966.000 kilometara na sat.

NGC 6302 bipolarna je planetarna maglica u zviježđu Škorpiona. Razlog zbog kojeg ova kozmička pojava plijeni pažnju stučnjaka njezino je središte - zvijezda s površinskom temperaturom većom od 250.000 celzijevih stupnjeva. Ova visoka temperatura implicira da je zvijezda od koje je maglica nastala bila vrlo velika.

U samom središtu Maglice leptir smješten je bijeli patuljak okružen gustim ekvatorijalnim diskom sačinjenim od plina i prašine. Znanstvenici pretpostavljaju da je ovaj gusti disk uzrokovao odljeve zvijezde u bipolarnu sturkturu koja podsjeća na krila leptira ili pješčani sat.

PREKRASAN SVEMIR

Fascinantan pogled prema svemiru: Ovo su neke od najljepših NASA-inih astrofotografija

Pogledaj galeriju
10