LITTLEDOT

Upoznajte domaću aplikaciju koja spašava roditelje

01.05.2018 u 08:13

Bionic
Reading

Aplikacija LittleDot namijenjena je roditeljima koji trebaju pomoć ili savjet liječnika. Zamišljena je kao platforma na kojoj će roditelji moći odabrati stručnjaka i postaviti pitanje o djetetu preko poziva ili poruke uz koju mogu priložiti i fotografije ili video. Sva komunikacija odvija se kroz samu aplikaciju, a usluge se naplaćuju nakon konzulatacija. Uz to, LittleDot služi i kao svojevrstan dnevnik u koji se mogu unositi informacije o djetetu i uspomene na prve korake ili izgovorenu riječ

Roditelji se susreću s mnogo nedoumica prilikom podizanja djeteta i nerijetko traže savjete svoje obitelji ili prijatelja. Dario Šimović i doktor Milivoj Jovančević smislili su aplikaciju koja bi im mogla pomoći da brzo i jednostavno dođu do pravih informacija i savjeta stručnjaka u stvarnom vremenu. Preko aplikacije LittleDot mogu se informirati o zdravlju, rastu i razvoju djeteta, voditi evidenciju i zatražiti savjete pedijatra, ali i drugih liječnika. Osim toga, mogu zatražiti i drugo mišljenje, ali i voditi dnevnik razvoja djeteta.

LittleDot je dostupna u mobilnoj i web verziji, a roditelji se ne moraju bojati da će izgubiti informacije jer se one sinkroniziraju pomoću korisničkog računa. Sama aplikacija je besplatna, no naplaćuju se usluge unutar nje koje uključuju Kratke konzultacije u obliku kratke poruke, Zovi stručnjaka što podrazumijeva savjetovanje kroz telefonski poziv te Drugo mišljenje, odnosno detaljnu analizu složenije situacije. More studio, društvo iza kojeg stoje Šimović i Jovančević, ima planove za širenje na svjetska tržišta, kažu za tportal.

I sami roditelji, proživjeli su sve trenutke razvoja i odgoja svoje djece te znaju s čime se roditelji danas suočavaju pa im se ideja o aplikaciji sama nametnula. Profesor Jovančević je pedijatar te zna koliko su stručnjaci iz njegovog područja traženi – u Hrvatskoj ih ima manje od tisuću. Smatraju kako je jedan od većih problema s kojima se roditelji susreću to što pedijatri različitih subspecijalizacija, psiholozi, logopedi, savjetnice za dojenje ili socijalni radnici nisu dostupni za savjetovanje izvan radnog vremena. Stoga su napravili aplikaciju koja pokriva neke najznačajnije teme i pruža ažurne informacije.

'Možemo reći da smo se usudili ostvariti ideju i tako staviti zdravlje djece na prvo mjesto. Roditelji su sami jasno iskazivali potrebu za izvorom pouzdanih informacija vezanih za rast, razvoj i općenito zdravlje djece. Naime, veliki broj izvora informacija pruža nerijetko kontradiktorne ili zastarjele savjete', ističu iz LittleDota.

Tri temeljne usluge savjetovanja se naplaćuju, a ostale, poput vođenja dnevnika i informacija o cjepivima, snižavanju temperature, krivulji rasta, izračunu indeksa tjelesne mase ili doziranju lijekova za snižavanje temperature, su besplatne.

Ako odaberete Kontaktirajte stručnjaka porukom, možete poslati poruku do 200 znakova, tri fotografije ili dvije fotografije i video zapis, a cijena je 99 kuna s uključenim PDV-om.

U Hrvatskoj kronično nedostaje ginekologa i pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti

'Nedostaje liječnika primarne medicine u Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Ličko-senjskoj županiji, dok u čitavoj Hrvatskoj kronično fali ginekologa i pedijatara na razini primarne zdravstvene zaštite, a postojeći su preopterećeni prevelikim brojem pacijenata. U istočnoj zdravstvenoj regiji liječnici odrađuju veći broj prekovremenih sati od kolega u drugim zdravstvenim regijama, što bi moglo ukazivati na nedostatak kadra u istočnoj Hrvatskoj', rekao je predsjednik Hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža na predstavljanju Demografskog atlasa hrvatskog liječništva u prosincu prošle godine.

Od ulaska u Europsku uniju iz Hrvatske otišlo 525 liječnika, a očekuje se kako će u idućih deset godina u mirovinu otići najveći broj liječnika do sada, čak četiri tisuće od 14 tisuća koliko ih trenutno radi. No brojka nije toliko crna uzme li se u obzir da će na medicinskim fakultetima diplomirati i najveći broj doktora medicine do sada te pod uvjetom da mladi liječnici ne odu iz Hrvatske. 

Za uslugu Kontaktirajte stručnjaka pozivom, razgovor u realnom vremenu s odabranim liječnikom i stručnjakom se naplaćuje 87,50 kuna za pet minuta poziva, a svaka dodatna minuta iznosi 15 kuna s PDV-om. Naknada se obračunava nakon završenog razgovora.

Evo kako izgleda aplikacija LittleDot Izvor: LittleDot / Autor: LittleDot

Cijena treće usluge, Zatražite drugo mišljenje, podrazumijeva poruku s neograničenim brojem znakova, slanje priloga svih zapisa, fotografije, video zapisi, nalazi, dopušten je neograničen broj poruka s liječnikom i stručnjakom u konzultiranju i cijena je 1.250 kuna s PDV-om.

'Sve zapise iz dnevnika djeteta roditelj može podijeliti s liječnikom i stručnjakom ukoliko ima potrebe za savjetom. Omogućava i trajnu pohranu svih zapažanja u vezi zdravlja i bolesti djeteta, mogu se pohraniti fotografije djeteta, povijesti bolesti i slično. Tehnički se svi podaci sinkroniziraju ako majka i otac imaju aplikaciju na svojim mobitelima.

U odrasloj dobi, dnevnik je ujedno i sentimentalni podsjetnik. Na primjer, kada su bili prvi koraci ili koje su prve izgovorene riječi. Dnevnik je podsjetnik na sve trenutke radosti u razvoju djeteta', pojašnjavaju nam iz tvrtke.

Podatci koje roditelji mogu unositi u dnevnik su o hranjenju, promjeni zubi, spavanju, stolici, bolesti, temperaturi, lijekovima, rastu, cjepivima, ključnim trenutcima, doktorima i ostalome.

Jedna od prednosti aplikacije LittleDot jest u tome što roditelj sam izabire s kojim liječnikom želi razgovarati. Popis svih stručnjaka dostupan je na njihovoj web stranici uz kratak opis njihove specijalnosti. No ako roditelj pogriješi i odabere krivog stručnjaka, nema razloga za strah od duple naplate jer će ga u tom slučaju uputiti na pravog liječnika bez naplate prve konzultacije.

Upit se šalje u obliku pisane poruke u kojoj treba detaljno navesti sve tegobe, a mogu se priložiti nalazi i svi relevantni dokumenti te fotografije ili video. Konzultacija uključuje analizu složenije situacije prema poslanoj dokumentaciji. Jednostavnije rečeno, roditelj ima stručnog savjetnika koji ga savjetuje što i kako treba činiti kako bi riješio problem.

'Aplikacija LittleDot je živi organizam i na njoj se treba raditi stalno te naravno već imamo planove za projekte i ideje koje ćemo realizirati. Imamo ideja jer je briga o djeci medicinski sektor u kojem se očekuje još puno promjena, a roditelji žele brze odgovore i rješenja koji bi im pomogli u njihovim potrebama i potrebama djece', kažu Šimović i Jovančević te dodaju kako neće stati samo na Hrvatskoj, već planiraju ponuditi svoju aplikaciju roditeljima iz ostatka Europe.

Iako aplikacija postoji već nekoliko godina, nedavno su dobili sredstva South Central Ventures Fonda koji pomaže startup projektima, a osim toga financiraju se izravno od svojih usluga.