ZLONAMJERNI SOFTVER VREBA

Blokirate oglase? Ovih pet ekstenzija Google je uklonio jer su - lažne

23.04.2018 u 08:20

Bionic
Reading

Google je iz svoje trgovine s proširenjima za web preglednik Chrome izbacio pet ekstenzija koje su se predstavljale kao alati za blokiranje oglasa, ali nisu bile samo to

AdGuard, tvrtka koja nudi usluge blokiranja oglasa za naknadu, objavila je izvješće u kojem je navela pet lažnih proširenja (ekstenzija) za Googleov web preglednik Chrome koje su se uspjele popeti do mjesta pri vrhu u trgovini Chrome Web Store, gdje su ih preuzeli milijuni korisnika.

OVO JE IZAZOV

Možete li na Facebooku pronaći pet beskorisnijih značajki od ovih?

Pogledaj galeriju

Riječ je o zlonamjernom softveru koji funkcionira kao i pravi, ali pritom ujedno izbacuje ključne riječi i računalni kod u velikim količinama kako bi izgurao legitimne ekstenzije i prijevarom vas nagnao da ga ugradite u svoj web preglednik.

  • +4
Predstavljeni Google Pixel 2 i Google Pixel 2 XL Izvor: Reuters / Autor: STEPHEN LAM

Prema podacima AdGuarda, više od 20 milijuna korisnika je nasjelo na taj trik te preuzelo i instaliralo ukupno pet proširenja. Samo jedna među njima zabilježila je deset milijuna preuzimanja. Tih pet ekstenzija Google je u međuvremenu uklonio iz trgovine za Chrome.

Evo o kojima se radi:

  • AdRemover for Google Chrome™
  • uBlock Plus
  • Adblock Pro
  • HD for YouTube™
  • Webutation

Stoga, ako planirate ugraditi proširenje koje blokira oglase, budite oprezni. Provjerite preuzimate li pravu stvar ili lažnjak, piše Tech Radar.