Build 2023

Umjetna inteligencija svugdje i uvijek: Evo što je sve predstavio Microsoft

24.05.2023 u 13:57

Bionic
Reading

Od nadogradnji za Windowse 11 do plugina s umjetnom inteligencijom, ovo je pet najvećih stvari koje je Microsoft predstavo na ovogodišnjoj konferenciji Build

Microsoftova konferencija Build u punom je jeku, a čini se da je njezino ovogodišnje izdanje Microsoft odlučio koncentrirati oko umjetne inteligencije. Kompanija je objavila nekoliko novitreta koji proširuju korištenje umjetne inteligencije u svim njihovim aplikacijama i uslugama, uključujući Windowse 11, pretplatu Microsoft 365 i ostale.

Ovo su najveće objave Microsoft Builda 2023.

Windows 11 dobiva digitalnog asistenta - AI Copilot

Microsoft u Windowse 11 donosi Copilota, osobnog asistenta pogonjenog umjetnom inteligencijom. Riječ je o identičnom asistentu kojeg je Microsoft već ubacio u Edge, Office i GitHub.

Windows Copilot će biti smješten u vašu radnu traku. Klikom na aplikaciju otvorit ćete bočnu traku Copilot gdje chatbota možete pitati da sažimlje, ponovno piše i objašnjava tekst u svim aplikacijama koje koristite. Asistent također može podešavati postavke vašeg računala. Microsoft kaže da će značajku javno testirati idućeg mjeseca prije nego što ju učini dostupnom većem brojku korisnika.

Windows 11 također će dobiti nekoliko manjih nadogradnji, uključujući podršku za Bluetooth LE, zvučnu specifikaciju niske energije koja dozvoljava slušanje visoko kvalitetnog zvuka bez trošenja prevelike količine baterije. Kompanija također donosi podršku za deset novih jezika i dijalekata za titlove uživo, značajku koja radi transkripciju zvuka u pravom vremenu, a tu su i sveobuhvatne kontrole za RGB osvjetljenje.

Microsoft 365 Copilot dobiva podršku za pluginove

Microsoft je objavio da će 365 Copilot podržati pluginove. Asistent pogonjen umjetnom inteligencijom podržat će tri vrste dodataka, uključujući ekstenzije za poruke u Teamsima, konektore za Power Platform i alate koji koriste tehnologiju ChatGPT-a. Također ćete moći birati između nekoliko desetaka pluginova poput onih iz Atlassiana i Adobea.

Microsoft, nastavlja Verge, također je objavio da će sve pluginove za Copilot i Bing Chat graditi uz iste standarde koje OpenAI koristi pri razvoju ChatGPT-a, što znači da ćete isti plugin moći koristiti u sva tri alata, dok će ih programeri zbog kompatibilnosti moći puno lakše stvarati.

Microsoft 365 Copilot donosi i u Edge. Alat koji će funkcionirati u bočnoj traci preglednika može koristiti sadžaj stranice koju posjećujete kako bi vam pomogao u projektima unutar Outlooka, Worda, Excela i ostalih programa iz Microsofta 365. Primjera radi, alat će moći složiti mail, dodati podatke u tablicu, stvoriti nadogradnje statusa temeljene na razgovorima i tako dalje. Integracija će također podržati pluginove koji dolaze u 365 Copilot.

Windows Terminal dobiva nadogradnju u obliku umjetne inteligencije

Windows Terminal će dobiti posvećenog AI chatbota uz pomoć integracije sa Github Copilotom. Programeri koji koriste GitHub Copilot sad mogu chatbot koristiti izravno unutar Terminala kako bi radili razne stvari poput izvlačenja prijedloga za kod, objašnjenja raznih grešaka i tako dalje. Microsoft piše da također razmatra uvođenje GitHub Copliota u druge alate poput WinDBG-a.

Kompanija također ima nov izbornik Dev Homea koji bi trebao olakšati postavljanje Windows dev strojeva. Nadalje, u Microsoft store dolaze sumiranja recenzija softvera, kao i poseban AI Hub koji će isticati aplikacije koje koriste umjetnu inteligenciju.

Bing je zadani sustav za pretragu unutar ChatGPT-a

S obzirom da je Microsoft postao jednim od najvećih investitora u OpenAI, nije čudo što kompanija za glavnu pretragu kod ChatGPT-a koristi Microsoftov Bing. ChatGPT će, tim rečeno, uskoro vidjeti citate koji nastaju zahvaljujući Bingu.