INTERNETSKI PREGLEDNICI

Koristite Microsoft Edge? Evo dobrih vijesti

09.03.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Internetski preglednik za novu funkciju 'upscalinga' može iskoristiti grafičke procesore iz Nvidije i AMD-a, dok je za to prije koristila samo one iz Nvidije

Vlasnici kartica iz Nvidije već mogu koristiti povećanje kakvoće videa u Chromeu i Edgeu, no što je s vlasnicima AMD-a? Microsoft je uvjeren da ima rješenje.

Kompanija testira značajku Video Super Resolution (VSR) u Edge Canaryju kako bi povećao rezoluciju videa i maknuo artefakte iz internetskih videa kakvoće slabije od 720 p koji koriste AMD i Nvidia procesore. Za značajku je potrebna minimalno GeForce RTX 20 serija ili Radeon RX5700.

Za normalno funkcioniranje ove značajke potrebno je nekoliko preduvjeta. Za početak, ona radi samo u Windowsima. Morat ćete biti spojeni na izvor struje ako koristite laptop, dok video ne smije koristiti sustav za digitalna prava (DRM) poput PlayReadyja ili Widevinea. U trenu pisanja članka morat ćete također prisiliti Edge da koristi posvećeni GPU ako laptop ima hibridnu grafiku. Podrška za automatski hibridni video tek se razvija, kažu iz Microsofta.

Tecnologija zavisi o algoritmima i DirectX-u 12 koje je Microsoft 'natjerao' da rade u pregledniku.

Video Super Resolution samo je dostupna malom broju korisnika Edge Canaryja, no ostalima bi trebala doći tijekom 'idućih tjedana'. Kompanija će također uvesti podršku za veći broj GPU-a, zaključuje Engadget.