HUAWEI ZA DIGITALNU SLAVONIJU

U Osijeku pokrenuti ICT Academy i program stipendiranja svih studenata Digitalne poljoprivrede

23.11.2021 u 13:05

Bionic
Reading

Projekti su pokrenuti sa osječkim Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija i Fakultetom agrobiotehničkih znanosti, a cilj je dodatno potaknuti tehnološki razvoj Slavonije kako bi ta regija ostvarila svoj puni potencijal

Huawei je u sklopu konferencije za medije Huawei for Digital Slavonia predstavio dva nova programa podrške obrazovanju u Hrvatskoj.

Prvi je globalni program ICT Academy koji Huawei pokreće u Hrvatskoj sa Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT), a koji profesorima i studentima na tom fakultetu otvara pristup naprednim znanjima i edukaciji o vrhunskoj tehnologiji i naprednim mogućnostima primjene. Polaznici programa ICT Academy imaju mogućnost dobiti međunarodno priznate certifikate, što će im uvelike pomoći u daljnjem razvoju karijera.

Drugi program je stipendijski program Seeds For The Future Scholarship koji Huawei u Hrvatskoj ove godine provodi u partnerstvu s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (FAZOS). Vrijednost stipendijskog programa ove godine iznosi 60.000 eura, a pojedinačne stipendije u visini po 6.000 eura dobit će svih 10 upisanih redovnih studenata novog studija Digitalne poljoprivrede, koji je FAZOS ove godine pokrenuo u suradnji s FERIT-om. Riječ je o prvom takvom studiju u Hrvatskoj, ali i široj regiji. Hrvatska je jedna od prvih zemalja u regiji u kojoj Huawei pokreće svoj globalni Seeds For The Future Scholarship program kroz koji će svake godine odabrati napredan studijski program čiji će polaznici dobiti vrijedne stipendije.

Svima se na početku obratio Zhang Qimin, direktor Huawei Technologies u Hrvatskoj. 'Huawei Seeds For The Future Scholarship je projekt i dio Huaweijevog globalnog programa u kojem nastojimo istaknuti sveobuhvatne kapacitete regije te potaknuti povezivanje akademskog i privatnog sektora. Ključ ovog programa povećanje je povećanja vrijednosti. Huawei Seeds For The Future Scholarship je program u sklopu kojeg Huawei nudi 60.000 eura u obliku stipendije studentima novog smijera digitalne poljoprivrede.'

Huaweijev predstavnik naglasio da je Hrvatska jedna od prvih zemalja u regiji koja ja postala dijelom ovog programa. Program ICT Akademija stvoren u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek usmjeren je prema naprednim obrazovanjem, povezivanjem umjetnosti i tehnologije i dostupnosti istog svim studentima i profesorima. Profesore koji završe program postat će certificirani edukatori, dok će sudenti nakon studija dobiti dokumet koji će im omogućiti napredak u karijeri na globalnoj razini.

Prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan fakulteta Agrobiotehnoloških znanosti u Osijeku naglasio je međunarodnu prirodu novog programa Digitalne poljoprivrede. 'Riječ je o programu koji se održava na engleskom te uključuje uvođenje robotike i umjetne inteligencije u svrhu lakšeg uzgoja i prerade poljoprivrednih proizvoda.' Studenti će se tijekom studija osposobljavati za praćenje proizvodnje i proboljšanje kvalitete uz velik fokus na održivost.

'Razvoj digitalnih tehnologija i njihova implementacija u sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane najizglednija su nam prilika da na svjetskoj razini proizvedemo dovoljno kvalitetne hrane uz očuvanje prirodnih resursa. Mi se trudimo dati svoj doprinos izgradnjom mladog digitalno osposobljenog kadra koji može ponuditi rješenja u izazovima novih tehnologija i novih disciplina. Posebno nam je drago i cijenimo doprinos Huaweia u izgradnji studija i ovom vrlo vrijednosm motivacijom naših studenata' zaključio je Zmaić.

Novi projekt Huawei za digitalnu Slavoniju nastavak je suradnje Huaweija i Hrvatske kroz potpisana dva Memoranduma o razumijevanju i suradnji u 2019. godini sa Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva.