ISTRAŽIVANJE INTERAKCIJE

U Dubrovniku traje ljetna škola o ljudima i računalima

11.07.2016 u 12:24

Bionic
Reading

Pedesetak međunarodnih doktorskih studenata istražuju koncepte novih inovativnih rješenja utemeljenih na informacijskim i komunikacijskim tehnologijama

Do 15. srpnja na Sveučilištu u Dubrovniku u sklopu europske COST akcije AAPELE održava se međunarodna Ljetna škola istraživačkih metoda u interakciji čovjeka i računala (Summer School on Research Methods in Human-Computer Interaction).

Ljetnu školu organiziraju sveučilišta u Zagrebu i Tallinnu (Estonija), uz podršku Sveučilišta u Dubrovniku.

Pedesetak međunarodnih doktorskih studenata iz ukupno 25 zemalja svijeta - od Brazila, Kostarike i Indije preko Tajvana, Cipra i Rusije do Portugala, Belgije i Njemačke - pod vodstvom desetak profesora i mentora u pet će dana kroz intenzivni program cjelodnevnih predavanja i grupni rad istraživati koncepte novih inovativnih rješenja utemeljenih na informacijskim i komunikacijskim tehnologijama za osnaživanje i motiviranje ljudi u održavanju i poboljšavanju zdravlja, neovisnosti te očuvanju i postizanju njihovog fizičkog, kognitivnog, mentalnog i socijalnog blagostanja.


Interakcija čovjeka i računala u današnjem je tehnološki naprednom i poslovno dinamičnom svijetu praktički neizbježna, bilo da se radi o jednostavnijim primjenama, poput turističkih ili navigacijskih aplikacija pa sve do korištenja u složenijim okruženjima, poput e-poslovanja i e-uprave.

Jedan od ključnih čimbenika uspjeha jest upravo povjerenje čovjeka u računalo (eng. human-computer trust, HCT), bilo da se radi o računalu u pametnom telefonu, tablet računalu ili pak senzorima ugrađenim u predmete za svakodnevnu primjenu.

Ovogodišnji program bavit će se kvantitativnim (eksperimentalnim) istraživačkim metodama, kvalitativnim metodama korisničkog istraživanja, etikom i dizajnom anketa i upitnika, primjenom miješanih metoda u istraživanjima temeljenim na igrama, interakcijom temeljenom na fiziologiji, ulogom povjerenja čovjeka u računalo te analizom ponašanja korisnika online.

U sklopu ljetne škole predavanje će održati i Nikša Vlahušić, stručni suradnik Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA), koji će predstaviti strateški projekt Dubrovnik Smart City i prenijeti iskustva o primjeni najnovijih tehnologija, najboljih praksi te uspješnim implementacijama softverskih i hardverskih proizvoda koji su pojednostavnili pristup gradskim uslugama te ih napravili efikasnijim i korisnijim.

Među njima su turistička aplikacija uz korištenje tehnologije iBeacon, aplikacija za traženje i plaćanje slobodnog parkinga, automatski sustav navodnjavanja baziran na senzorima za detekciju vlage u zemlji te solarne klupe s mogućnošću punjenja manjih električnih uređaja poput mobitela i tableta.

U programu sudjeluje i šestero doktorskih studenata iz Hrvatske sa sveučilišta u Zagrebu, Osijeku i Dubrovniku, a svi će studenti po uspješnom završetku dobiti certifikate sa četiri ECTS boda, izdane od strane Sveučilišta u Tallinnu, koji im se priznaju kao postignuće tijekom doktorskog studija.