INVESTITORI NERVOZNI

Twitter zabilježio najsporiji rast korisnika do sada

06.02.2014 u 16:35

Bionic
Reading

Twitter je tijekom jučerašnjeg dana objavio kvartalne poslovne rezultate koji su premašili očekivanja Wall Streeta, ali je vrijednost dionica naglo pala uslijed izvještavanja o slabom rastu novih korisnika što je po svoj prilici zabrinulo investitore

Vrijednost kompanije na burzi je pala za gotovo petinu u 'after-hoursu'. Neovisno o tome, Twitter je pružio rezultate bolje od očekivanih, uz prihode u četvrtom kvartalu od 243 milijuna američkih dolara. Prihodi investitorima po svemu sudeći nisu bili toliko zanimljivi koliko činjenica da se količina pregleda timelinea ove mreže smanjila (inače mjerilo korisničke aktivnosti), baš kao i rast novih korisnika, opisan kao 'anemičan'.

Twitter je imao 241 milijun mjesečno aktivnih korisnika u posljednjem kvartalu, svega 3,8 posto više od prethodna tri mjeseca, što je najmanji ostvareni rast otkako je Twitter javno počeo objavljivati podatke. U prvom, drugom i trećem kvartalu kompanija je redom imala porast korisnika od 10 posto, sedam posto i šest posto, a količina pregleda spustila se sa 159 milijardi na 148 milijardi u kvartalu. To je investitorima i analitičarima bio jasan znak da korisnici ne osvježavaju svoje stranice toliko često, a uz sporiji rast novih korisnika alarm je bio aktiviran.

Očekivanja kompanije za prvi kvartal su između 230 i 240 milijuna američkih dolara u prihodima, a svijetla točka poslovanja je učinkovitost poslovnog modela vezanog uz oglašavanje. Kompanija je ostvarila 1,49 američkih dolara za svakih 1.000 pregleda, što je povećanje od 76 posto u odnosu na godinu ranije.

Naravno, ima i jedna, možda najvažnija stavka - općenito poslovanje kompanije. Twitter je u 2013. ukupno poslovao s gubitkom od 645 milijuna.