negostoljubiva pustoš

Svijet obilježen ekstremima: Jeste li znali za ove neobične činjenice o tajnovitoj Veneri?

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 30.04.2022 10:10
  • Objavljeno 30.04.2022 u 10:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jaeger Anne / Panthermedia / Profimedia

Naša bliska susjeda po mnogočemu je slična, no i dalje vrlo različita od našeg rodnog planeta

Venera, naša prva planetarna susjeda, jedan je od najtajnovitijih planeta našeg sustava. Nekad davno bila je sličnija Zemlji, no danas je okružena oblacima od sumporne kiseline. Pobrojali smo pet neobičnih činjenica o 'Zemljinom zlom blizancu'.

Ekstreman planet sličan Zemlji

Ako Zemlja ima ijedan planet u Sunčevom sustavu koji joj je sličan, onda je to Venera. Njezina masa iznosi 81 posto Zemljine, a veličina joj je otprilike ista. S obzirom na usporedive mase i veličine, to znači da imaju relativno sličnu gustoću. Nažalost (ili nasreću), tu sličnosti prestaju. Temperatura na površini Venere iznosi 482 Celzijeva stupnja dok je pritisak njezine ugljikom zasićene atmosfere 95 puta veći nego na Zemlji. Venerini mjeseci sastoje se od sumporne kiseline, a površina joj je negostoljubiva pustoš. Ovo je potaklo znanstvenike da pronađu odgovor na pitanje kako to su ovi planeti tako slični a tako različiti.

Veneru zagrijava efekt staklenika

S obzirom na to da Venera ima vrlo gustu atmosferu, podvrgnuta je efektu staklenika koji je neprekidno zagrijava. Premda je puno bliža Suncu nego Zemlja, do njezine površine dolazi puno manje svjetla zbog vrlo gustih oblaka. Dovoljno svjetla, doduše, dospijeva do niže atmosfere i površine. Ono se apsorbira i ponovno izbacuje kao infracrvena radijacija. U slučaju Zemlje infracrveno se zračenje izbacuje nazad u svemir, a gusti Venerini oblaci zadržavaju to zračenje i dodatno ju zagrijavaju.

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Crveni planet ne prestaje fascinirati: Pogledajte deset neobičnih prirodnih pojava na Marsu

Pogledaj galeriju
10

Venera se okreće u suprotnom smjeru od ostalih planeta

Ako Sunčev sustav pogledate 'odozgo', vidjet ćete da se Sunce i većina planeta okreću suprotno od smjera kazaljki na satu dok se 'pobunjeni planeti' Venera i Urana okreću u smjeru kazaljki na satu. Venerini dani vrlo su dugi i traju 243 zemaljska dana, a godina pak 225 zemaljskih dana. Do danas nije otkriven razlog za ovakvu rotaciju, no sumnja se da se iza suprotnog smjera okretanja nalazi gusta atmosfera ili sudar s nekim velikim nebeskim tijelom.

Venerina atmosfera okreće se brže od Venere

Dok se sam planet polako okreće oko svoje osi i za to mu treba čak 243 dana, njegovoj gornjoj atmosferi za to trebaju samo četiri dana. Razlog za ovaj fenomen navodno je 'superrotacija' koja ima veze s termalnim valovima što ih uzrokuje Sunce, no točan razlog je i dalje nepoznat.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!