POČEO BUG FUTURE SHOW

Svidjelo se to nama ili ne, čeka nas potpuno digitalizirana budućnost

28.01.2016 u 12:23

Bionic
Reading

Masovno prikupljanje podataka već sad počinje mijenjati stvarni fizički svijet u kojem živimo. Taj trend ne samo što će biti nastavljen, nego će se povećati u ogromnim razmjerima

Tehnološki partner BFS-a već je treću godinu bio Hrvatski Telekom, a događaj su sponzorski podržali i HP, HTC, Intel, Mazda, Samsung, Sony i Zagrebačka banka. Bug Future Show 2016 organizirala je tvrtka Bug d.o.o., izdavač Buga, najtiražnijeg tech časopisa u regiji i Mreže, najutjecajnijeg časopisa za IT profesionalce, kao i najposjećenijeg tech portala u regiji Bug Onlinea te najdugovječnije tech video produkcije BugTV-a.

Prvo ključno predavanje tijekom Bug Future Showa 2016 u krcatom zagrebačkom kinu Europa održao je Shawn G. Dubravac, jedan od čelnih ljudi sajma Consumer Electronics Show i autor je New York Timesovog bestselera 'Digital Destiny: How the New Age of Data Will Transform the Way We Work, Live, and Communicate'. Govorio je o budućnosti u svijetu digitalno određenih objekata.

Živimo u vremenu u kojem sazrijevanje ključnih tehnologija i digitalizacija konvergiraju s pad cijena hardvera (naročito memorije i senzora) uz porast mogućnosti koje nudi, rekao je.

Dubravac smatra kako će digitalna budućnost počiva na pet stupova: sveprisutnom računalstvu, jeftinom hardveru (poglavito memoriji i senzorima), povezivosti, širenju digitalnih uređaja i digitalizacije općenito te senzorizaciji tehnologije.


Naglasio je značaj koji će digitalizacija stvarnog svijeta imati u budućnosti.

Masovno prikupljanje podataka pomoću pametnih telefona i uređaja interneta stvari već sad počinje mijenjati stvarni fizički svijet u kojem živimo. Taj trend ne samo što će biti nastavljen, nego će se povećati u ogromnim razmjerima.

Funkcionirat će po načelu pozitivne sprege - fizički svijet mijenjat će digitalni, digitalni će mijenjati fizički i tako u krug - i obuhvatiti praktićno sve aspekte života.

Zahvaljujući tome ćemo svjedočiti i trendu mikroprilagođavanja okoliša i prostora u kojima živimo i radimo. Tako će nam, primjerice, Netflix povezan s kućanskim uređajima moći preporučiti film ili seriju koji će nas razveseliti kad smo tužni.

S druge strane, razvoj tehnologije omogućit radikalnu promjenu načina korištenja brojnih postojećih uređaja i strojeva.

Dubravac je kao primjer naveo autonomna vozila. Budući u njima upravljač neće biti potreban, kao ni sjedala okrenuta prema naprijed, dizajneri na raspolaganju imaju veći prostor u unutrašnjosti, u koji mogu staviti kadu ili igraonicu za djecu.


Nekoliko je pitanja za koja trebamo početi tražiti odgovore ove godine, smatra Dubravac.

Prvo je 'Što ćemo digitalizirati iduće?' Ogroman broj uređaja, procesa i segmenata našeg života više nije (samo) u analognom svijetu. U kojem smjeru treba krenuti dalje? Koji su prioriteti, što želimo postići?

Na to se nadovezuju pitanja kako povezati sve te uređaje, na najučinkovitiji i siguran način. te u što i gdje ugraditi senzore.

Zadnje, ali ne i najmanje važno, bit će bitno otkriti najbolje scenarije korištenja te temeljem toga razviti odgovarajuće proizvode i usluge.

'Imamo priliku mijenjati svijet kao nikada prije. Iskoristimo ju', zaključio je Dubravac.

Bug Future Show 2016 nastavlja se predavanjima, panel raspravama i drugim događanjima sve do kraja dana.