NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ

Danas ćemo golim oko moći vidjeti Plavi supermjesec, rijetku nebesku pojavu

29.08.2023 u 17:52

Bionic
Reading

Plavi supermjesec događa se jednom u deset do 20 godina. Moguće ga je vidjeti golim okom, čak i ako ste u gradu. U srijedu ćemo ga imati priliku vidjeti. Naziv 'Plavi supermjesec' označava drugi puni mjesec unutar jednog mjeseca. Prvi se mogao vidjeti 1. kolovoza

U srijedu će se na nebu pojaviti pun, blistav Mjesec. Dok stručnjaci raspravljaju o točnoj definiciji supermjeseca, ovaj posljednji puni mjesec ljeta ispunjava sve kriterije.

Općenito, Mjesec je supermjesec kada dosegne točku najbližu Zemlji u svojoj orbiti, poznatu kao perigej.

Kad se nalazi na udaljenosti od oko 363,7 tisuća kilometara od našeg planeta, Mjesec izgleda oko sedam posto veći nego kad je obično pun, iako možda nećete primijetiti razliku. Moći ćete ga vidjeti golim okom, čak i ako ste u gradu.

Što Mjesec čini plavim supermjesecom?

Ovaj supermjesec bit će udaljen oko 357,3 tisuće kilometara, prema izračunu umirovljenog astrofizičara Freda Espenaka, što ga čini najsvijetlijim mjesecom u godini.

Supermjesec je prilično nova riječ. Osmislio ju je astronom Richard Nolle 1979. godine, kako bi opisao ili mladi ili puni Mjesec unutar 90 posto perigeja. Puni mjeseci su svijetli, a mladi mjeseci su rijetko vidljivi sa Zemlje. Ali oba utječu na plimu i oseku, čineći ih ekstremnijima nego inače.

Trenutno, plavi Mjesec je drugi puni mjesec koji se pojavljuje u istom mjesecu. Starija definicija koristila je broj punih mjeseca u godini. Obično ih je bilo 12, ali ponekad bi se pojavio još jedan dodatni.

Časopis Sky & Telescope objavio je noviju definiciju - koja podrazumijeva dva puna Mjeseca u mjesec dana - 1940-ih godina prošlog stoljeća, a Deborah Byrd pomogla je popularizirati definiciju u znanstvenoj radio emisiji StarDate 1980. godine

Koliko je rijedak plavi supermjesec?

Supermjeseci sami po sebi nisu rijetki. Obično ih ima tri ili četiri godišnje. Plavi Mjeseci su rjeđi: samo jedan od oko 33 ispunjava uvjete. Do poklapanja ta dva nebeska događaja dolazi svakih 10 do 20 godina.

Sljedeći plavi supermjesec izići će 2037. godine, prema podacima američke svemirske agencije NASA-e. Mjesec može i doista poprimiti plavu boju, ali to je iznimno je neobičan i nesvakidašnji dohađaj.

Godine 1883. smrtonosna vulkanska erupcija Krakataua ubila je 36 tisuća ljudi. Sumporni dioksid i pepeo ispunili su zrak, zbog čega je Mjesec izgledao plavo jer su čestice blokirale crvenu svjetlost bez filtriranja drugih nijansi.

Šumski požari mogu izazvati isti učinak, piše Science Alert.