ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Novo otkriće: Einstein i Newton možda su bili u krivu oko gravitacije

17.08.2023 u 11:03

Bionic
Reading

Južnokorejski astronom otkrio je anomaliju koja ne može biti objašnjena sadašnjim modelima koje koristimo kako bismo razumjeli svemir

Studija, temeljena na promatranjima svemirskog teleskopa Gaia Europske svemirske agencije, otkrila je 'gravitacijsku anomaliju' koja dovodi u pitanje naše temeljno razumijevanje svemira.

Anomalija se događa kada se zvijezde u labavoj orbiti, poznate kao široke dvojne zvijezde, kreću na načine koji prkose standardnim modelima gravitacije koje su uspostavili Albert Einstein i Isaac Newton.

Astronom Kyu-Hyun Chae sa Sveučilišta Sejong u Južnoj Koreji došao je do otkrića dok je proučavao binarne zvjezdane sustave.

Pri ubrzanju nižem od 0,1 nanometra po sekundi na kvadrat, orbita dviju zvijezda odstupala je od Newtonovog univerzalnog zakona gravitacije i Einsteinove opće relativnosti.

Ovo otkriće dovodi u pitanje postojanje 'tamne tvari', koju se često koristi za objašnjenje takvih anomalija. Naime, tamna tvar ne može igrati ulogu u unutarnjoj dinamici širokih dvojnih zvjezdanih sustava.

Model poznat kao modificirana Newtonova dinamika mogao bi objasniti zašto ti prethodni teorijski okviri nisu mogli ponuditi objašnjenje kretanja zvijezda.

Taj je model prvi konceptualizirao izraelski fizičar Mordehai Milgrom, koji je predložio modifikaciju zakona gravitacije pri malim akceleracijama kako bi objasnio uočene nepravilnosti u galaktičkoj rotaciji bez potrebe za tamnom tvari.

Chaeovo otkriće treba još proći neovisnu potvrdu. Ako se pokaže kako je u pravu, to će imati ogromne implikacije za astrofiziku, kozmologiju, fiziku općenito i naše poimanje svemira, piše Next Web.