alan sumina

Suosnivač Nanobita o SAD-u: Brže se posluje, brže se donose odluke, brže se propada i kreće ispočetka

21.02.2022 u 13:21

Bionic
Reading

Ekonomski fakultet Zagreb u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a u Hrvatskoj i Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj organizator je međunarodnog gospodarsko-diplomatskog skupa The U.S. - Croatia Forum: A 21st Century Partnership koji će se 4. i 5. travnja 2022. održati u Zagrebu. Serija podcasta kojom se najavljuje Forum sastojat će se od tri epizode i uključivati razgovore s vodećim poslovnim ljudima, inovatorima i liderima mišljenja iz Hrvatske i SAD-a. U prvoj epizodi gostovao je Alan Sumina, izvršni direktor Nanobita koji je govorio o poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj, tržištu video igara i percepciji hrvatskih poduzeća na američkom tržištu

'Ako gledamo period od 12 godina, tvrtka se transformirala nekoliko puta, bili smo jako otvoreni za promjene', osvrnuo se suosnivač Nanobita Alan Sumina na poslovni put koji je za tom kompanijom.

'Ono na čemu smo stvorili uspjeh, proizvodi od kojih danas živimo, nisu proizvodi od kojih smo krenuli', kaže u osvrtu na prvu aplikaciju za praćenje unosa kalorija koja je bila vrlo popularna u SAD-u.

  • +11
Alan Sumina i Nanobit Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tako su, kako kaže, uspjeli zaraditi dovoljno novca da tvrtku opet transformiraju u nešto drugo i krenu raditi na mobilnim igrama.

'Tu transformaciju malo tvrtki uspije napraviti', ističe, a za poslovanje u SAD-u kaže: 'Tamo je jednostavno sve brže'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ekonomski fakultet

'Brže se posluje, brže se donose odluke, brže se propada i kreće ispočetka', kaže.

Što se savjeta za poslovanje u SAD-u tiče, ističe kako je bitna prezentacija, pozitivan stav prema poslu: 'Amerikanci imaju taj stav - može se'.

Bitno je i upoznati se i sa zakonima oko copyrighta, kazne su jako visoke, ističe.

Srednje je optimističan što se Hrvatske tiče, kaže kako se neke stvari jednostavno rade presporo.

'Tu prvenstveno mislim na manjkavosti pravnog sustava', kaže Sumina.

Što se budućnosti domaće gejming industrije tiče, Sumina analizira kako su prihodi preko 150 milijuna eura i da se stvari konačno shvaćaju ozbiljno.