IMA SE, MOŽE SE

Muska nije briga za novac: 'Na Twitteru ću reći što želim, ne brinu me gubici'

17.05.2023 u 13:54

Bionic
Reading

Novi vlasnik Twittera postigao je ono što je htio od početka, a to je da na Twitteru piše ono što ga je volja

Elon Musk je tijekom nedavnog razgovora za CNBC branio svoje pravo na provociranje putem Twittera, čak i ako mu te izjave uzrokuju pad zarade. Razgovor je bio potaknut njegovim nedavnim objavama u kojima je promovirao teorije zavjere o nedavnoj pucnjavi u Teksasu. Musk je također nedavno bio optužen za antisemitizam jer je napisao da George Soros 'mrzi čovječanstvo', nakon čega je citirao diskreditirane teorije o kriminalu i rasama, izvještava Verge.

Poslije nekoliko blagih pitanja o Tesli i menadžmentu vremena, CNBC-jev David Faber pitao je Muska zašto objavljuje teorije zavjere i izjave koje se smatraju rasističkima i antisemitskima, pogotovo zato što mogu nanijeti štetu kompaniji i rezultirati manjim brojem klijenata.

Nakon duge pauze, Musk je citirao scenu iz filma iz 1987. 'Kraljevna nevjesta', u kojoj se Mandy Patinkin, kao Inigo Montoya, suočava s osobom koja mu je ubila oca. 'On kaže: 'Daj mi novac. Daj mi moć'', komentirao je Musk, dodajući: 'Nije me briga.'

'Vama jednostavno nije stalo', komentirao je Faber, nakon čega je Musk samo zurio u njega, i dodao: 'Vi samo želite dijeliti ono što želite reći.' Musk je nakon pauze odgovorio: 'Reći ću što ću reći, a ako zbog toga izgubim novac, neka tako bude.'

Kao direktor javne kompanije, on ima ograničenja o tome što smije govoriti. Ako objavi lažne informacije o Tesli, dioničari bi ga mogli tužiti, kao što su to napravili nakon što je objavio da će privatizirati kompaniju po cijeni od 420 dolara za dionicu (dioničari su tu tužbu, usput, izgubili i Musk na kraju nije bio odgovoran za njihove gubitke).

Njegovi tvitovi rezultirali su brojnim problemima. Njegova objava o privatizaciji iz 2018. koštala ga je 40 milijuna dolara globe i mjesta u upravnom odboru Tesle. Trenutno mu treba odvjetnikovo odobrenje ako planira objavljivati išta o Tesli, a zadnji put kad je tražio da se makne to ograničenje, federalni sud za prigovore ga je odbio.