TWITTBOOK?

Zuckerberg nešto kuha: Twitter dobiva konkurenciju

22.05.2023 u 14:55

Bionic
Reading

Mreža će biti temeljena na Instagramu, bit će otvorenog izvora i moći će se povezivati s Mastodonom

Otkad je na Twitterovo čelo stigao Elon Musk, na njemu vrijeme provodi sve manje ljudi. Ovo, doduše, ne znači da jenjava interes za formatom za mikrobloging, čemu svjedoči povećan uspjeh platformi poput Blueskyja i Mastodona. Novi konkurent trebao doći iz Mete, a datum njegovog izlaska vrlo je blizu - prije kraja lipnja. Nakon mjeseci nagađanja, konačno postoje neki detalji koji idu u prilog glasinama, kaže stručnjakinja za marketing digitalnih medija Lia Haberman.

Haberman spominje kako je rad na aplikaciji pri kraju te da je testiraju odabrani kreatori sadržaja. Jedan od njih je kontaktirao Haberman te je opskrbio informacijama o aplikaciji koju zove 'Instagramom za misli'.

Razlog zašto se nova aplikacija uspoređuje s Instagramom je zato jer je izgrađena na istom temelju kao i društvena mreža za dijeljenje fotografija. Insajder navodi da decentralizirana aplikacija radi s trenutnim parametrima Instagrama poput korisničkih imena i lozinki, što znači da ako već imate Instagram račun, trebali biste se moći prijaviti i automatski sinkronizirati sa svojim trenutnim pratiteljima, a s vama bi otišli vaš popis, biografija i potvrda. Haberman kaže da će na novoj mreži biti prebačena i lista blokiranih Instagram računa i skrivenih riječi.

Mreža će biti postavljena kao decentralizirana aplikacija koja će se integrirati s drugim platformama poput Mastodona, što znači da biste trebali moći komunicirati s korisnicima na više usluga bez potrebe za stalnim prebacivanjem. Izvješće pokazuje da će tekstualna ažuriranja biti ograničena na 500 znakova, što je manje od natpisa na Instagramu.

Vjerojatno ćete moći priložiti poveznice, fotografije i video zapise u trajanju do pet minuta, što je puno kraće od Twitterove nedavno pokrenute značajke dijeljenja videa s trajanjem do dva sata. Metin servis će također imati vlastite verzije lajkova, odgovora i repostova. Haberman je dobila Metin marketinški slajd koji prikazuje aplikaciju na djelu i čini se da je slična Twitteru, Blueskyju i ostalima, piše Engadget.

Meta je još u ožujku objavila da doista 'istražuje koncept samostalne decentralizirane društvene mreže za dijeljenje tekstualnih ažuriranja'. Hoće li ova aplikacija uspjeti skinuti Twitter s trona? Saznat ćemo nakon što izađe.