OPREZ

Što su skimmeri i kako vas mogu opljačkati na bankomatu?

02.11.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Nedavno je policija u Splitu opet na djelu uhvatila lopove koji su nas pokušali opljačkati postavljanjem skimmera na bankomat pa je vrijeme da se podsjetimo kako funkcionira taj način prijevare te kako se zaštititi

Nakon što je policajac izvan službe u nedjelju na bankomatu u Splitu uočio tzv. skimmer s mikro kamerom i memorijskom karticom, pa su zbog namjere da se domognu podataka s platnih kartica građana uhićena dvojica Bugara, iz splitsko-dalmatinske policije pozivaju građane da kod korištenja bankomata obrate pažnju te ih odmah obavijeste uoče li sumnjive naprave.

Nedugo nakon što je uočio taj uređaj na bankomatu na Obali Hrvatskog narodnog preporoda, policajac u civilu je tamo primijetio dvojicu muškaraca, a nakon što ih je legitimirao kod jednoga od njih, 28-godišnjeg bugarskog državljanina, pronašao je mikro kameru, dok je drugi pobjegao.

Policija je 28-godišnjaka privela, a istoga je dana na području Omiša uhićen i njegov 29-godišnji sunarodnjak. Obojica su kazneno prijavljena zbog kaznenog djela zlouporabe naprava, a policija nastavlja kriminalističku obradu. 

U splitsko-dalmatinskoj policiji podsjećaju kako su dvojica Bugara sa skimmer uređajima otkriveni u srpnju ove godine, kada je u stanu koji su iznajmili na splitskom području pronađeno više komada tih uređaja, lažnih maski za bankomate i kamera za snimanje tipkovnica prilikom unošenja PIN-a.

'Još jednom skrećemo pozornost građanima da obrate pažnju prilikom korištenja bankomata, te da u slučaju uočavanja sumnjivih dijelova ili naprava o tome bez odgode obavijeste policiju.

Policijski službenici će izići na mjesto događaja i obaviti potrebne provjere te ukoliko utvrde da su na bankomatu postavljeni naprijed opisani uređaji poduzet će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja te zaštite imovine građana', poručuje policija u priopćenju.

Što su skimmeri?

Ukratko rečeno, to su uređaji osmišljeni i izrađeni kako bi pokrali podatke s magnetne vrpce na vašoj bankovnoj kartici. Postavlja ih se na stvarne terminale za plaćanje (uglavnom bankomate) gdje kradu podatke svake osobe koja ih koristi. Pritom ti terminalni i dalje funkcioniraju kao da se ništa nije dogodilo.

Obično su manji od špila karata i dobro se uklapaju uz postojeći čitač kartica. Napadači će najčešće postaviti i skrivenu kameru negdje u blizini kako bi ukrali i vaš PIN. Kamera će ponekad biti u samom čitaču, ponekad na vrhu bankomata, a ponekad u plastičnom stalku s brošurama. Drskiji lopovi postavit će lažni brojčanik za unos PIN-a kako ne bi morali postavljati kameru.

Kako bi došao do ukradenih podataka lopov mora doći do terminala na kojeg je postavio skimmer. S tim podacima može izraditi kopije kartica ili provaliti u vaš bankovni račun i ukrao vam novac. Čak i kartice sa čipom mogu biti opljačkane ukoliko su podaci pohranjeni i na magnetnu vrpcu. 

Kako primijetiti i izbjeći skimmere?

Provjerite je li nešto neobično s bankomatom

Potražite očite znakove koji bi mogli ukazati kako je netko neovlašten prčkao po bankomatu i sličnim uređajima. Posebnu pozornost obratite na vrh bankomata, područje u blizini zvučnika, pored zaslona, na sam čitač kartice i tipkovnicu. 

Tražite nešto što izgleda drukčije ili ne pripada na to mjesto: drukčije materijale, drukčije boje, dijelove koji strše, tipkovnicu koja je predebela... Ako vidite bilo što sumnjivo, potražite drugi bankomat ili podignite novac u banci. Sumnjivi bankomat svakako prijavite banci.

Je li sve na svom mjestu?

Čak i ako nema vidljivih razlika, ako imate razloga za sumnju isprobajte je li sve na svom mjestu. Bankomati u pravilu nemaju pokretnih dijelova ili dijelova koji tek tako vise. Ako se nešto pokrene kad pritisnete a ne bi trebalo, to je znak za uzbunu. 

Sakrijte PIN

Čak i kad ste sigurni kako vas nitko ne gleda, pokrijte tipkovnicu dok unosite PIN.

Pazite gdje i kad podižete novac

Bankomati u bankama, restoranima i trgovačkim centrima u pravilu su nešto manje izloženi prijevarama ovog tipa od onih na ulici.  Izgledi za napad skimmerom veći su vikendom nego radnim danom jer je teže prijaviti sumnjivi bankomat bankama, a i one sporije reagiraju. 

Izbjegavajte korištenje magnetne vrpce za transakcije. PIN je sigurniji. 

Prijavite pljačku odmah

Ako vam skimmer ipak promakne i pljačkaši upadnu u vaš bankovni račun, ne oklijevajte. Prijavite pljačku odmah. Što kraće čekate, to će šteta biti manja, a izgledi za hvatanje lopova veći.  Kad vas banka upozori na sumnjive radnje također reagirajte što je prije moguće. 

  • +5
Najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia