KAD NEPOGODE UDARE

Ove korisne spravice jednog će vam dana spasiti život

29.10.2017 u 06:44

Bionic
Reading

Tornada, mećave, požari, potresi, punice. Život na Zemlji ponekad zna biti zbilja grozan. Ako zanemarite snagu ovih prirodnih katastrofa, vaš život bi u sekundi mogao biti ugrožen. Evo nekoliko alata i spravica koji vam usred nepogode mogu biti od jako, jako velike koristi

Nemate ideju otkud započeti? Donosimo vam spisak korisnih alata i gadgeta koji će vam biti od velike pomoći u sučaju elementarne nepogode, piše MakeUseOf.

Kutija za prvu pomoć

Realno, kutija za prvu pomoć nije baš neki gadget. Problem je u tome što su njezina namjena i korisnost često previđene. Iako postoji hrpa rasprava o tome što se kutija za prvu pomoć mora sadržavati, evo nekih stvari koje 'one dobre' jednostavno moraju imati.

  • Samoljepljiva traka
  • Antiseptičke maramice i krema
  • Zavoji svih oblika i veličina
  • Vata
  • Potrošne maske za lice
  • Rukavice od lateksa
  • Lijekovi (Paracetamol, Aspirin, Ibuprofen...)
  • Olovka i blokić
  • Etilni alkohol
  • Škare
  • Sterilna gaza
  • Tablete za pročišćavanje vode
  • Vodootporna vrećica
  • Vodootporne šibice

Ovaj spisak, naravno, nije uklesan u kamenu. Najbolja stvar koju možete napraviti je prilagoditi kutiju za prvu pomoć vašoj obitelji. Ako nemate vremena za slaganje one personlaizirane, uvijek je dobar potez nabaviti 'pretpakiranu' kutiju.

Dodatna baterija za smartfon

Smartfoni su u posljednje vrijeme postali najvažnijim uređajem kojeg sa sobom nosimo cijeli dan. Njegova funkcija je držati vas u kontaktu s civilizacijom, omogućiti vam kontaktiranje službi prve pomoći ili vam asistirati pri snalaženju u nepoznatoj sredini. Jedini problem koji nastaje je kada se vašem uređaju isprazni baterija. Upravo zbog toga važno je imati barem jednu dodatnu vanjsku bateriju, odnosno power bank. Riječ je o velikom prijenosnom izvoru energije pomoću kojeg u kratkom vremenu možete napuniti bilo koji uređaj - uključujući vaš smartfon. U slučaju katastrofa, pravilo za powerbank je - čim veće tim bolje (ne doslovno fizički, već po kapacitetu).

Zamjenski generator

Neke vremenske nepogode mogu vaš dom ostaviti bez struje. Iako koncept korištenja zamjenskog generatora tijekom cijelog dana nije baš sjajna ideja, njegova korisnost doći će do izražaja ako bez struje ostanete dulje od nekoliko dana. Koje su vaše opcije? Možete početi s malim generatorom od 100W koji će vas unazaditi za 150 eura ili se raspištoljiti sa generatorom od 5000W koji košta od 1500 eura naviše.

Ako pucate na neki okvirni standard, dovoljan je prosječni prijenosni generator od 500W.

Plinski grijač prostora

Zamislite da se nađete posred zimske nepogode. Malo koja stvar je opasnija od manjka topline - pogotovo ako živite na sjeveru. Kućni plinski grijač prostora mala je cijena nečega što bi vam moglo spasiti život. Možda vam nikad neće zatrebati, no ako ikad dođe do zimske havarije - bit ćete sretni što ste ga kupili.

Prijenosne svjetiljke

Svaki dom, nevezano uz lokaciju, mora imati bar jednu prijenosnu svjetiljku. Ako nestane struje bez razloga, lampe će vam biti od velike koristi. U ekstremnim slučajevima od velike će vam pomoći biti naglavne svjetiljke koje dolaze sa platntnom trakom koja omogućuje, pa, nošenje svjetiljke na glavi. Kakvu god kupili, uvijek će vam pomoći da nesmetano koristite ruke bez da se mučite s držanjem uređaja poput smartfona u ruci. U idealnim okolnostima predlažemo da koristite LED svjetla koja troše malo baterije.