MAKEDONAC PAO U DALMACIJI

Rekordna zapljena skimming opreme u Hrvatskoj

06.08.2012 u 14:40

Bionic
Reading

Pedesetšestogodišnji makedonski državljanin pritvoren je zbog kaznenog djela računalne prijevare jer je za skoro 15 tisuća kuna oštetio račune dvojice državljana Hrvatske, a kod njega je pronađeno i 14 uređaja za snimanje magnetnih zapisa s platnih kartica tzv. skimmera što su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske ocijenili najvećom zapljenom skimming opreme u Hrvatskoj, dok se razmjeri štete još utvrđuju.

Riječ je o koordiniranoj akciji Odjela organiziranog kriminaliteta splitske policije, Policijskih postaja Makarska i Hvar, te MUP-a čiji su djelatnici u petak uhitili 56-godišnjeg Makedonca osumnjičivši ga za računalnu prijevaru.

On je, stoji u kaznenoj prijavi, 31. srpnja ove godine u makarskoj poslovnici OTP banke d.d. Zadar na postavljenom bankomatu postavio uređaj za snimanje magnetnih zapisa s platnih kartica tzv. skimmer putem kojeg je prikupio podatke o brojevima računa s većeg broja platnih kartica koje su vlasnici koristili dok je uređaj bio postavljen na bankomatu. Osim skimmera, kradljivac je na bankomatu postavio i kameru za snimanje PIN-ova klijenata banke pa je te podatke, zahvaljujući krivotvorenim platnim karticama, naknadno iskoristio za podizanje novca u Tanzaniji.

Policija je pregledala i njegovo osobno vozilo te pronašla 14 skimmera, četiri prilagođena dijela bankomata za izlaz novca sa ugrađenom mikro kamerom, maske bankomata sa prilagođenim otvorom za mikro kameru, zatim veći broj elektroničkih sklopova koji služe za izradu skimmera, više USB kablova i drugu prateću opremu, te pomagala za korištenje skimmera kao i dva notebooka i više komada USB stickova.

‘To je najveća zapljena skimmer opreme u Hrvatskoj. Sumnjamo da je uhićeni imao pomagače, kao i da je oštećen veći broj klijenata, no to još utvrđujemo. Za takva kaznena djela cijela jadranska obala je plodno tlo za počinitelje jer se u ljetno vrijeme tu nalazi najviše turista koji se koriste bankomatima. Inače, jugoistok Europe je žarište skimmer kriminaliteta. Mi smo lani imali 102 slučaja skimminga od čega je samo šest počinjeno u unutrašnjosti Hrvatske, a sve ostalo na obali’, kazao je Željko Brkić iz MUP-a.

Brkić je građanima poručio da budu oprezni prilikom podizanja novca s bankomata i ukoliko primijete bilo kakvu sumnjivu stvar da to prijave banci.

U Hrvatskoj je skimming kriminalitet počeo 2003. i od tada broj počinjenih kaznenih djela iz tog područja raste pogotovo tijekom turističke sezone, izvijestili su danas u splitskoj policiji.