IZNENAĐUJUĆE OTKRIĆE

Što su jeli naši preci prije 3,5 milijuna godina?

17.12.2012 u 12:22

Bionic
Reading

Jelovnik naših drevnih predaka prije tri do tri i pol milijuna godina uglavnom se sastojao od tropskih trava i trske, otkrilo je novo istraživanje pod vodstvom stručnjaka sa sveučilišta Oxford

Rezultati objavljeni u novom broju časopisa Proceedings of the National Academy of Sciences iznenadili su znanstvenike jer pokazuju da su drevni hominidi mnogo ranije nego što se mislilo promijenili način prehrane uobičajen za čovjekolike majmune što im je omogućilo veliku mobilnost i neovisnost o šumama.

Međunarodni je tim podatke prikupio istražujući fosilizirane zube triju pripadnika vrste Australopithecus bahrelghazali, ranih hominida čiji su ostaci pronađeni na dvije lokacije u Čadu. Profesorica Julia Lee-Thorp sa sveučilišta Oxford zajedno sa stručnjacima iz Čada, Francuske i SAD-a analizirala je izotope ugljika u njihovim zubima i otkrila da im je jelovnik obilovao biljkama skupine koja je po vrsti fotosinteze poznata kao C4.

'Otkrili smo da su rani hominidi, barem u središnjoj Africi, jeli hranu koja se uglavnom sastojala od tropskih trava i trski', rekla je Lee-Thorp, stručnjakinja za izotopske analize fosila iz Research Laboratory for Archaeology and the History of Art i dodala: 'Nijedan afrički čovjekoliki majmun, uključujući i čimpanze, ne jede ovu vrstu hrane unatoč tome što je ima u izobilju u tropskim i suptropskim krajevima. Jedina prava iznimka su savanski babuni koji i danas jedu ovu vrstu hrane. Bili smo iznenađeni kada smo otkrili da su je rani hominidi jeli čak u većim količinama od babuna.'

Novo istraživanje pokazuje da su rani hominidi mogli preživjeti u staništima bez drveća što im je omogućilo da napuste šume i istraže udaljenije krajeve. Ranije su stručnjaci smatrali da su našim ranim precima za ovakvu vrstu hrane trebali snažniji zubi i mišići. Autori pretpostavljaju da se vjerojatno nisu hranili lišćem tropskih trava već njihovim korijenjem, lukovicama i gomoljem jer lišće mnogo brže troši zube i teže je za probavu. Stručnjaci ne isključuju mogućnost da je Australopithecus bahrelghazali jeo i neke životinje koje su se hranile tropskim travama.

'Međutim, kako ni ljudi ni drugi primati ne jedu puno životinjske hrane, a hominidi osim toga nisu, poput mesoždera, opremljeni oštrim zubima, možemo pretpostaviti da su izravno jeli tropske trave i trske', objasnila je prof. Lee-Thorp.