RAVNODUŠNI ILI NE?

Što osjećamo prema robotima?

06.05.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Većina ljudskih bića se osjeća loše kad gleda maltretiranje drugih ljudi. Osjećamo li se isto kada se radi o maltretiranju robota? Čini se kako je odgovor potvrdan

Roboti polako prodiru u našu svakodnevicu, od onih s filmskog platna ('Terminatora' T-101, Spielbergovog 'A.I.', Date iz 'Zvjezdanih staza'…) pa do igračaka poput Furbija ili robota usisavača.

Ali što doista osjećamo prema njima?

Nedavna studija istraživačkog tima s njemačkog Sveučilišta u Duisburgu, otkrila je da ljudi u stvari imaju emocionalne reakcije na to kako su roboti tretirani, da imaju sličnu moždanu aktivnost kada im se prikazuju slike ljubavi i nasilja, bez obzira na to odnose li se one na robote ili na ljude.

U prvoj studiji su četrdesetorici sudionika prikazana dva videa malog robota dinosaura koji je tretiran na ljubazan i nasilan način te je pri tom mjerena razina njihovog fiziološkog uzbuđenja i njihovo emocionalno stanje neposredno nakon gledanja videa.

Sudionici su izvijestili da osjećaju više negativnih gledanja robota zloupotrebljava i pokazao veću uzbuđenost tijekom negativnog videu. Sudionici su pokazivali veću uzbuđenost te su osjećali više negativnih emocija tijekom videa u kojem je robot bio zlostavljan.

Druga studija koristila je funkcionalnu magnetsku rezonanciju (fMRI) za istraživanje razlika između moždane aktivnosti prilikom interakcije čovjeka i robota te čovjeka i čovjeka. Opet su ispitanicima prikazali videa koja su prikazivala ljubazan i nasilan odnos prema čovjeku, robotu i običnom predmetu.

Ljubazan odnos kako prema čovjeku tako i prema robotu je kod ispitanika rezultirao sličnim neuralnim aktivacijskim uzorcima u limbičkom sustavu (mjesto gdje se u mozgu procesiraju emocije) što ukazuje na to da su bile izazivane slične emocionalne reakcije.

Međutim, kod videozapisa nasilnog ponašanja razlike u neuronskoj aktivnosti ispitanika su sugerirale da sudionici pokazuju više suosjećanja i brige za zlostavljanog čovjeka.

Objašnjavajući cilj istraživanja, voditeljica istraživanja Astrid Rosenthal-von der Putten kaže: 'Jedan od sadašnjih ciljeva istraživanja u robotici je razvoj robotskih pomoćnika te uspostava dugoročnih odnosa s ljudskim korisnicima jer roboti pomoćnici mogu biti upotrebljiv i koristan alat.

Oni mogu pomagati starijim osobama u svakodnevnim zadacima te im omogućiti dulji samostalni život u vlastitim domovima, pomagati osobama s invaliditetom u njihovim sredinama ili pomoći pacijentima tijekom rehabilitacijskog procesa.'

Dok nam neke vizije budućnosti prikazuju metalne robote kao ljudske suputnike i pomagače, na temelju ove studije, čini se daleko više vjerojatno da će većina robota u budućnosti biti dizajnirana da oponaša izgled organskih bića kako bi se olakšao put do interakcije. Ovo će istraživanje biti predstavljen u lipnju na konferenciji International Communication Association u Londonu.

Možete testirati svoj afinitet za robote i količinu empatije prema njima ako pogledate video robota dinosaura koji se koristio u istraživanju: