SVEMIRSKA UTRKA

Što mislite, koja će od ove tri tvrtke biti prva s privatnom letjelicom na Mjesecu?

26.08.2019 u 11:50

Bionic
Reading

Još nijedna privatna tvrtka nije uspjela spustiti letjelicu na Mjesec. To bi se tijekom idućih nekoliko godina moglo promijeniti

Američka svemirska agencija NASA nije jedina u kojoj u idućih nekoliko godina namjeravaju doći do površine Mjeseca. U tri privatne tvrtke tvrde kako su spremni poslati robotske letjelice bez ljudske posade u iduće dvije godine.

Dosad su samo državne agencije SAD-a, Rusije i Kine uspjele spustiti letjelicu na površinu Mjeseca. U rujnu ove godine to bi mogla učiniti i Indija.

Izraelska neprofitna organizacija SpaceIL pokušala je u travnju postati prvom privatnom tvrtkom koja bi se mogla pohvaliti takvim pothvatom, ali se motor letjelice prerano ugasio i ona se razbila o površinu Mjeseca.

PUT U SVEMIR

Pogled iz radionice: Ovako NASA sastavlja robotski rover za misiju Mars 2020.

Pogledaj galeriju

Kao što to već biva s ambicioznim projektima, rokovi su podložni promjeni. U tri tvrtke koje ćemo vam predstaviti već su ih bili pomicali.

Astrobotic

Tvrtku sa sjedištem u Pittsburghu (SAD) pokrenuo je tim koji je sudjelovao u međunarodnom natjecanju Lunar X Prize, u sklopu kojeg Google nudi nagradu prvoj privatnoj inicijativi koja uspije spustiti letjelicu na Mjesec. Natjecanje je okončano bez pobjednika nakon što nitko od finalista nije lansirao svoju letjelicu prije unaprijed određenog roka, 31. ožujka 2018.

To nije spriječilo brojne timove da nastave raditi na svojim projektima. Astrobotic (kao i već spomenuti SpaceIL) jedan je od njih. Njihov je cilj izraditi i lansirati letjelicu koja će moći prevoziti instrumente na Mjesec.

U NASA-i su ih uvrstili u svoj program Commercial Lunar Payload Services (CLPS), u sklopu kojeg žele poslati male robotske letjelice na Mjesec. Astrobotic je dobio zadatak svojim landerom Peregrine, visokim oko 180 centimetara, prevesti do 14 NASA-inih paketa u prvom letu. Kasnije planiraju prevoziti terete i drugih naručitelja.

Objavili su 19. kolovoza kako su našli prijevoz za Peregrine. Bit će to raketa Vulcan Centaur tvrtke United Launch Alliance, koja bi se u svemir trebala uputiti tijekom 2021. godine. I Vulkan Centauru bit će to prvi let jer je ta raketa još u razvoju.

ASTRONOMIJA

Zašto je Mars toliko negostoljubiv i kakvi nas izazovi tamo čekaju?

Pogledaj galeriju

Ispace

Još jedan tim koji je sudjelovao u natjecanju Lunar X Prize, ispace je sad privatna organizacija sa sjedištem u Japanu i velikim ambicijama kad je Mjesec u pitanju. Dugoročno gledano, žele izgraditi održivi grad na tom nebeskom tijelu, koji će koristiti vodu, minerale i druge tamo dostupne sirovine.

Moon Valley, kako su ga nazvali, mogao bi prema njihovim planovima biti u pogonu već do 2040. Kako bi ostvarili taj san razvijaju niz landera i rovera za istraživanje površine Mjeseca.

Već su zakupili dva leta raketom Falcon 9 tvrtke SpaceX tijekom prvih godina idućeg desetljeća. Prvotni plan predviđao je prvi let za 2020. i drugi za 2021. godinu. Ali, 22. kolovoza objavili su kako će lander u svemir poslati 2021., a lander i rover 2023.

Intuitive Machines

Tvrtku sa sjedištem u Houstonu (SAD) osnovala je skupina bivših NASA-inih inženjera s desetljećima iskustva u radu sa svemirskim letovima.

Također je dio programa CLPS, u sklopu kojeg će njihov lander Nova-C ponijeti do pet paketa znanstvenih instrumenata do Mjeseca raketom Falcon 9 tijekom 2021. godine.