ASTRONOMIJA

Znanstvenici uvjereni da u svemiru postoje planeti koji su puno povoljniji za život od Zemlje

23.08.2019 u 13:28

Bionic
Reading

Uračunavši sve faktore koji pogoljuju razvoju života na Zemlji, astronomi su zaključili da podloga za život na udaljenim egzoplanetima može biti bolja od one našeg rodnog planeta

Najnovije istraživanje moglo bi utjecati na način na koji tražimo vanzemaljski život. Ono također nalaže da bismo život mogli pronaći puno češće nego što smo do sad pretpostavljali. 'Ovaj zaključak je prilično iznenađujuć' rekla je voditeljica istraživanja Dr. Stephanie Olson. 'Ono dokazuje da su uvjeti na nekim egzoplanetima koji na sebi imaju oceane koji cirkuliraju vodu puno povoljniji za život koji je rašireniji i brojniji od onoga na Zemlji', prenosi The Independent.

Kao što vjerojatno znate, znanstvenici su u proteklih par godina bili prilično uspješni pri otkrivanju svjetova koji se kreću oko udaljenih zvijezda. Do tih svjetova trenutno je nemoguće stići pomoću sondi te ih je još teže vidjeti onakvima kakvi zapravo jesu. Način na koji ih danas prepoznajemo je pomoću specijalnih teleskopa koji mogu osjetiti atmosferu udaljenog svijeta te samim time znanstvenicima omogućiti da više nauče o njihovom sastavu. Da bi dobili konkretniju sliku egzoplaneta, znanstveni timovi moraju razviti složene i vrlo detaljne modele planeta i njihovih pripadajućih atmosfera - čime je moguće i zaključiti kakvi su tamošnji vremenski uvjeti.

ASTRONOMIJA

Ovi bizarni vanzemaljski svjetovi drukčiji su od svega što ste dosad vidjeli

Pogledaj galeriju

Složeni modeli

Upravo pomoću tih modela moguće je donijeti zaključak da negdje postoji ili ne postoji šansa da postoji život. Olson i njezin tim kombinirali su sva dosadašnja dostignuća kako bi dobili bolji uvid u same uvjete na egzoplanetima te se nadaju da će pomoću primjenjenog sažetog znanja doći do boljeg razumjevanja udaljenih svjetova. Njihov rad predstavljen je tijekom kongresa za geokemiju Goldschmidt u Barceloni.

'NASA-ina potraga za životom u svemiru usredotočena je na takozvane naseljive zone gdje svjetovi možda imaju tekuću vodu, no valja voditi računa da svi oceani nisu isti te da su neki bolja mjesta za život od drugih i to zbog cirkulacije vode'.

Da bi sproveli istraživanje, znanstvenici su razvili modele udaljenih planeta pomoću softvera iz NASA-e koji su im omogućili da simuliraju uvjete na tim egzoplanetima. Nakon konstruiranja niza modela došli su do zaključka da postoje planeti koji imaju oceane puno povoljnije za razvoj života nego što ih mi imamo na Zemlji. 'Cilj nam je bio prepozanti oceane na egzoplanetima koji imaju najveću šansu podržavati globalno prisutan život' rekla je Olson.

'Život u Zemljinim oceanima zavisi o uzlaznom tijeku vode koji donosi hranidbene tvari iz dubina prema suncem obasjanim dijelovima na kojima obitava fotosintetički život. Više uzlazne sile znači više hranjivih tvari, što znači više biološke aktivnosti. Upravo ti uvjeti su ključ otkrivanja života na udaljenim planetima'.

Kako bi izgledao planet 'bolji' od Zemlje?

Modeliranjem velikog broja egzoplaneta znanstvenici su zaključili da za uzlazne struje treba nekoliko vrlo važnih faktora uključujući gušću atmosferu, sporiju brzinu rotacije i prisutnost kontinenata.

'Ovo otkriće je vrlo važno zato jer s trenutno dostupnom tehnologijom ne možemo vidjeti sve - poanta je da u svemiru vjerojatno postoji puno više života nego što mi možemo vidjeti pomoću trenutno najnaprednijih svemirskih teleskopa. Upravo zato se moramo usredotočiti na otkrivanje planeta na kojima bi se život najlakše mogao razviti' zaključila je Olson.

'Vjerujemo da su oceani jedan od najvažnijih faktora za otkriće vanzemaljskog života na naseljivim svjetovima, no naše razumjevanje oceana koji postoje izvan našeg sunčevog sustava je vrlo rudimentalno' rekao je Chris Reinhardt s Tehnološkog instituta u Georgiji.

Praktična primjena ovog otkrića bit će usko vezana uz buduće generacije svemirskih teleskopa kojima ćemo pomnije moći tražiti svjetove koji ispunjaju sve gore navedene uvjete.