mjere očajnih vlasti

Što biste učinili da ostanete bez interneta na tjedan dana? Ove države blokiraju pristup mreži zbog – ispita

09.07.2018 u 13:39

Bionic
Reading

Neke afričke države pribjegle su ozbiljnim mjerama kako bi spriječile svoje učenike u prepisivanju na ispitima. Alžir onemogućava pristup mreži na jedan sat dnevno, dok Mauritanija gasi internet od jutra do večeri u razdoblju održavanja ispita. Procjenje se da ih takve mjere koštaju 2,4 milijarde dolara

Otkad je ispita, učenici diljem svijeta pronalaze načina za varanje. No danas je, više nego ikad prije, lakše doći do točnih odgovora jer su oni često svega nekoliko klikova daleko. Ipak, neke su se zemlje dosjetile kako toj nepravednoj praksi stati na kraj. Primjerice, neke škole koriste detektore metala, kamere za nadzor, uređaje za ometanje rada mobitela, pa čak i dronove. Druge su, pak, poduzele drastičnije korake.

Varanje na srednjoškolskim ispitima u Mauritaniji i Alžiru doseglo je toliko visok stupanj da su ove godine vlasti isključile internet za cijelu zemlju. Alžir je to učinio na jedan sat za vrijeme trajanja testova koji se održavaju tijekom cijelog tjedna, a Mauritanija je otišla korak dalje i svojim građanima uskratila pristup mreži od jutra do večeri za vrijeme ispitnih dana. Druge zemlje, poput Iraka, Uzbekistana i Etiopije, već godinama njeguju istu praksu.

U svakoj zemlji učenici su pod ogromnim pritiskom za vrijeme ispita koji često određuju mogu li nastaviti obrazovanje na dobrom sveučilištu. Odlična ocjena može značiti stipendiju za studiranje u inozemstvu, no takvi su slučajevi rijetkost. U Alžiru je samo polovica polaznika položila ispite posljednjih godina. U Mauritaniji je ta stopa znatno niža.

Nastavnici pokušavaju pomoći - na svoj način. Neki za naknadu dijele odgovore na WhatsAppu, kaže Sidi, koji je nedavno završio školu u Nouakchottu, glavnom gradu Mauritanije.

  • +9
Internetski dronovi okupirali središte Zagreba Izvor: Promo fotografije / Autor: HT

Alžirska vlada odlučila je blokirati pristup internetu za vrijeme ispita nakon što su testovi procurili na Facebooku 2016. godine.

Osim toga, kao mjera sprječavanja varanja, učenici moraju proći raznr provjere kako na ispit ne bi unijeli nešto nedopušteno. Provjere su rigoroznije za dječake, dok se djevojčice manje provjeravaju i ponekad se uspiju provući skrivajući slušalice pod velom.

Međutim, isključivanje interneta je skupo. Darrell West iz Institucije Brookings, procjenjuje da su ovakve mjere države koštale barem 2,4 milijarde dolara. Da taj novac ulože u škole, mogle bi unaprijediti obrazovni sustav, piše The Economist.