DOLAZE USKORO

Stiže PS4 Pro i Sonyjeve naočale za virtualnu stvarnost

18.10.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Dva nova proizvoda iz Sonyja na naše tržište dolaze vrlo skoro, a mi smo sakupili niz informacija koje će zainteresirati sve buduće potencijalne vlasnike

Najnoviji Sonyjevi uređaji za zabavu na naše tržište dolaze vrlo uskoro, no dobar dio ciljane publike zapravo ne zna što oni donose. Oba uređaja napravljena su da unaprijede iskustvo igranja u odnosu na PS4 koji je na tržište stigao u studenom 2013. PlayStation 4 Pro najavljen je tijekom nedavnog Sonyjeva događaja u kojem su čelni ljudi firme predstavili nadograđenu verziju svoje najpopularnije konzole.

Premda su u nekoliko navrata napomenuli kako PlayStation Pro nije napravljen da s tržišta izbaci PlayStation 4, činjenica je da će on to s vremenom jednostavno napraviti. Njegov dolazak također je svojevrsni odgovor na Microsoftovu nadolazeću platformu Project Scorpio koja će, kao i PlayStation 4 Pro za Sonyjeve, unaprijediti iskustvo igre na platformama američkog proizvođača.


PlayStation 4 Pro pod poklopcem ima hardver napravljen da podrži novu generaciju televizora te igračima priskrbi iskustvo igre u 4K rezolucijama pri 60 sličica u sekundi uz niz vizualnih nadogradnji. Jedna od njih je dubina boja koju omogućuje HDR. Naravno, kako biste uživali u HDR-u, morat ćete imati televizor koji ga podržava.

U drugu ruku, ako nemate 4K televizor, i dalje ćete moći uživati u blagodatima koje novi hardver nudi - šezdeset sličica u sekundi, povećani draw distance, manjak laga i dodatne detalje. Opisi grafičkih blagodati samo su dio slike novog hardvera kojeg možemo pronaći pod poklopcem PlayStationa 4 Pro. Evo što točno dobivamo u odnosu na PlayStation 4!

CPU: x86-64 AMD 'Jaguar', 8 jezgri na 2.1 GHz (PS4: 1.6 GHz)
GPU: 36 jezgri na 911 MHz, 4.20 TFLOPS, integrirani AMD Radeon (PS4: 18 jezgri, 800 MHz, 1.84 TFLOPs)
Memorija: 8GB GDDR5, propusnost 218 GB/s (PS4: 176 GB/s)
Pohrana: HDD 1TB
Dimenzije: 295 x 55 x 327 mm
Masa: 3.3 kg
Optika: Blu-ray 6x CAV, DVD 8x CAV
I/O: 3 x Super Speed USB 3.1 , 1 x AUX, Ethernet ( 10/100/1000 Mbit/s )
Povezivost: WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 (LE)
Potrošnja struje: do 310 W
A/V konektori: HDMI 2.0a (4K / HDR), optički audio izlaz

Što se softvera koji podržava novi PlayStation 4 Pro tiče, veliki izdavači najavili su niz novih igara, no ono što je najzanimljivije je da velik broj starijih naslova dobiva posebnu nadogradnju koja će izvući maksimum iz PlayStationa 4 Pro. Iako još nije poznato hoćemo li za te nadogradnje morati platiti, dobro je znati kako se beneficije pojačanog hardvera ne odnose samo na igre koje ćemo tek zaigrati. Uglavnom, evo popisa igara koje će uskoro dobiti 'facelift':

Rise of the Tomb Raider
Call of Duty: Infinite Warfare
Call of Duty: Modern Warfare Remastered
Battlefield 1
FIFA 17
Dishonored 2
Call of Duty: Black Ops 3
Final Fantasy XV
For Honor
Uncharted 4: A Thief's End
Watch Dogs 2
First Light
Infamous: First Light
Shadow of Mordor
Days Gone
Mass Effect: Andromeda
Deus Ex: Mankind Divided
Horizon: Zero Dawn
Killing Floor 2
Spider-Man

Treba napomenuti da PS4 Pro, iako ima 2.5 puta brži GPU u odnosu na PS4, nije dovoljno snažan da vrti baš sve igre u nativnoj 4K razlučivosti. Konačno - cijena. Konzolu je trenutno moguće prednaručiti u dućanima poput Sancta Domenica gdje ga možete dobiti za 3,299 kuna. Konzola će kod nas biti dostupna od 10. 11. 2016.

Drugi razlog zbog kojeg će neke gejmere zainteresirati PlayStation 4 Pro je podrška za nadolazeći PlayStation VR koji će moći izvući malo više snage nego što to može kod PlayStationa 4. Valja napomenuti kako Sonyjeva kaciga za virtualnu stvarnost radi i na 'starijem' PlayStationu 4, tako da ako ste kojim slučajem zagrijani isključivo za PS VR, moći ćete ga kupiti bez da 'nadogradite' PS4.


Kad smo već kod PlayStation VR-a, recimo da je riječ o jednom od najpristupačnijih uređaja za virtualnu stvarnost. Glavna prednost PlayStation VR-a njegova je dostupnost. Kao prvo, za njega ne trebate nadograditi PC do te mjere da ćete kredit otplaćivati još dvije godine. Kao drugo, PlayStation VR nije preskup. Da, i dalje se radi o uređaju koji će vas u prednarudžbi koštati 3,299 kuna, no u usporedbi s perjanicama iz Oculusa i HTC-a, on izgleda kao nešto napravljeno za 'svakog gejmera'.

Playstation VR ima LED po VR naočalama, koje prati Playstationkamera (prodaje se zasebno, tj. nije sastavna komponenta osnovnog PS VR boxa), aza ugodno igranje preporučuje se Sony Move kontroler. Latencija je 18 ms, a slika se obnavlja u 90 Hz ili 120 Hz. To znači da je kašnjenje relativno neuočljivo, što opet znači da virtualni svijet izgleda 'realnije'.

Sony Playstation VR ima jedan 5.7" FullHD zaslon koji se dijeli na dvaoka, svako vidi 960 x 1080 RGB sliku. Zašto se naglašava RGB? SamsungoviAMOLED zasloni koriste Pentile matricu, gdje susjedni pikseli dijeleneke potpiksele. To rezultira mutnijom slikom od klasične, RGB matrice ukojoj svaki piksel ima vlastita tri potpiksela.

PS VR na dan izlaska podržava trideset naslova, a Sony je do kraja godine najavio njih pedeset. Više informacija i prve dojmove objavit ćemo kada se s uređajima pobliže upoznamo tijekom skorašnjeg testiranja.

Periferija će u Hrvatskoj biti dostupna od 24. 1. 2017.