SAVJETI

Sredite sami svoje Mac računalo

07.07.2015 u 07:38

Bionic
Reading

Apple je poznat po svojoj podršci i tehničarima koji u garantnom roku mogu srediti Apple proizvode. Međutim, stvari mogu postati prilično skupe jednom kada garancija istekne...

Dio rješenja kako se pobrinuti za Mac računalo donosi Dann Albright sa stranice MakeUseOf. 'Zašto umjesto plaćanja stotina dolara za popravak ne pokušate nešto sami?', pita ovaj autor, napomenuvši da prije svega valja odraditi backup.

Prvi korak je provjeriti je li računalo uz pripadajuće aplikacije na najnovijem softveru, firmwareu za periferiju i slično. Odlazak na Apple izbornik i App Store te klikanje na oznaku Updates provjerit će postoji li 'zaostalih' nadogradnji. Za one aplikacije koje nisu preuzete iz službene trgovine, stvari valja provjeriti ručno. Albright savjetuje i korištenje antivirusnog/anti-adware programa, kako bi se korisnici uvjerili da nešto treće ne stvara probleme. Preporučuje korištenje Adware Medica te izbjegavanje MacKeepera.


Nakon nadogradnji svega i svačega te skeniranja sustava za virusima i drugim malicioznim kodom, valja resetirati računalo. U slučaju da stvari i dalje ne štimaju, treba krenuti s dijagnostikom, već uključenom u Appleovim računalima.

Prvo treba isključiti Mac te odspojiti svu periferiju. Nakon toga treba pritisnuti tipku za paljenje računala i držati tipku 'D' dok se ne pokrene Apple Diagnostics. Tada je dovoljno odabrati jezik i pokrenuti testiranje - što može potrajati, posebno na starijim računalima. Dijagnostika će izbaciti listu svih pronađenih problema, a na korisniku je da ih zabilježi i resetira računalo. U slučaju hardverskog problema, servis je neizbježan (pa ako treba i u kućnoj radinosti), a ako Diagnostic nije pronašao greške dok računalo i dalje ima problema u radu, valja se voditi Appleovom dokumentacijom.

PRAM (Parameter Random Access Memory) i SMC (System Management Controller) su zaduženi za mnoge važne stvari u radu računala. Pomoć može stići i u njihovom resetiranju. Za PRAM valja ugasiti računalo, pritisnuti tipku za paljenje i prije nego se pojavi sivi ekran treba istovremeno pritisnuti Command, Option, P i R tipke. Njih valja držati dok se računalo ne resetira i dok se zvuk za paljenje ne čuje po drugi put.

Softversko 'krpanje' je pak jednostavnije, posebno kada su posrijedi 'Permissions', koji mogu napraviti niz različitih problema u radu Mac računala. Dovoljno je otvoriti Disk Utility te kliknuti na Verify Disk Permissions.

Ako ništa drugo ne upali - valja probati s reinstalacijom sustava, zbog čega i stoji napomena za backupom podataka na početku priče. Više informacija je dostupno u izvornom tekstu