OGRANIČENJE PRISTUPA

EU prelomio: Appleu kazna od preko 1,8 milijardi eura u slučaju Spotify

04.03.2024 u 14:07

Bionic
Reading

Appleu je u ponedjeljak Europska komisija izrekla antimonopolsku kaznu od preko 1,8 milijardi eura zbog ograničenja pristupa uslugama streaminga glazbe. Podsjetimo, Europska komisija je istraživala je li Apple spriječio servise za streaming glazbe u obavještavanju korisnika o jeftinijim načinima pretplate izvan trgovine aplikacija App Store, gdje se uzima značajan udio prihoda kao naknadu. Za američkog giganta ovo je prva antimonoposka kazna i jedna od najvećih koje je EU izrekao tehnološkoj kompaniji

Tvrtke koje isporučuju usluge putem aplikacija za iPhone već se godinama žale na Apple zbog takve prakse. Švedska tvrtka za streaming Spotify podnijela je pritužbu Uniji 2019. godine, tvrdeći kako Apple ograničava izbor i konkurenciju u svojoj trgovini aplikacija time što naplaćuje 30 posto naknade za sve kupnje.

Apple je također spriječio Spotify i druge tvrtke u obavještavanju kupaca na svojim telefonima kako mogu izbjeći proviziju i dobiti bolju ponudu jednostavnom prijavom na Spotifyjevu web stranicu.

U Appleu tvrde kako je naknada koju naplaćuje opravdana zbog visokih troškova sigurnosti App Storea, Spotifyju omogućuje pristup stotinama milijuna kupaca. Međutim, Spotify tvrdi da se Appleov vlastiti servis za streaming glazbe, Apple Music, ne suočava s istim dodatnim troškovima, što mu daje prednost i čini naknade antikonkurentnim.

Agencija za provedbu tržišnog natjecanja Europske unije rekla je da Appleova ograničenja predstavljaju 'nepoštene uvjete', što je relativno nov argument u slučaju protiv tržišnog natjecanja. Koristila ga je i nizozemska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja protiv Applea 2021. godine, u slučaju koji su pokrenuli pružatelji aplikacija za upoznavanje.

'Desetljeće je Apple zlorabio svoj dominantni položaj na tržištu za distribuciju aplikacija za streaming glazbe putem App Storea', izjavila je šefica antimonopolske politike EU-a Margrethe Vestager. 'Programerima su zabranili da informiraju potrošače o alternativnim, jeftinijim glazbenim uslugama dostupnim izvan Appleovog ekosustava. To je protuzakonito prema antimonopolskim pravilima EU-a', rekla je.

Apple je kritizirao odluku EU-a te najavio žalbu. 'Odluka je donesena unatoč tome što Komisija nije otkrila vjerodostojne dokaze o šteti potrošačima i zanemaruje realnost tržišta koje napreduje, konkurentno je i brzo raste', stoji u priopćenju tvrtke.

'Glavni zagovornik ove odluke i najveći dobitnik je Spotify, koji se sastajao s Europskom komisijom više od 65 puta tijekom ove istrage, navodi se. Rečeno je i da švedska tvrtka ne plaća nikakvu proviziju Appleu jer prodaje svoje pretplate na svojoj web stranici, a ne na Appleovom App Storeu.

Europska komisija bi mogla Appleove postupke proglasiti nezakonitima i u suprotnosti s pravilima Unije vezanima uz regulaciju tržišnog natjecanja na jedinstvenom tržištu. Komisija bi također navodno mogla zabraniti praksu blokiranja glazbenih servisa zbog oglašavanja jeftinijih pretplata izvan platforme.

Naredba Appleu da ukloni ograničenja i omogući preuzimanje aplikacija mimo App Storea odnosi se na nova tehnička pravila EU-a poznata i kao Zakon o digitalnim tržištima (DMA), s kojima se Apple mora uskladiti 7. ožujka. DMA daje Europskoj komisiji ovlast da kazni tvrtke do 10 posto globalnog prihoda za bilo kakva kršenja ili 20 posto za ponovljene prekršaje. Appleova kazna je otprilike četvrtina od 8,25 milijardi eura kazni koje je EU regulator izrekao Alphabetovu Googleu u tri slučaja u prethodnom desetljeću.

Za razliku od slučaja streaminga glazbe, Apple nastoji riješiti još jednu antimonopolsku istragu EU-a ponudom otvaranja svojih tap-and-go sustava mobilnog plaćanja konkurentima. Apple dosad nije bio metom globe Europske komisije, ali mu je 2020. godine Francuska udijelila kaznu od 1,1 milijardu eura zbog sporazuma s dva veletrgovca protivnima zakonima koji reguliraju tržišno natjecanje.

Tužba Epic Gamesa, kojom se tvrdilo kako je App Store ilegalni monopol, nije uspjela proći na sudu. No, Epic je u prosincu prošle godine dobio slične slučajeve protiv Googlea. Google se žalio na kazne u iznosu većem od osam milijardi eura, koje je Unija odrezala u tri odvojene istrage o tržišnom natjecanju.