TEHNO RECENZIJE

Spider-Man 2 je sve što se od nastavka moglo očekivati. I to možda nije najbolja stvar

05.11.2023 u 18:10

Bionic
Reading

Najnoviji nastavak Insomniacovog popularnog serijala o Čovjeku-pauku stavlja kvačice na sve što se od igre može očekivati, no pritom riskira više nego što nudi

Insomniacov Spider-Man je, bez dvojbe, bio jedno od najvećih iznenađenja posljednje ere PlayStationa 4. Otvoreni teatar New Yorka kombiniran s elegantnim animacijama, brzom borbom, hrpom usputnih aktivnosti i konačno - dobrom pričom doživio je toliki uspjeh da je polučio polunastavak u obliku Marvel's Spider-Man: Miles Moralesa, igru koja, premda ima novog glavnog lika i priču, nudi više-manje istu stvar kao i izvorni naslov.

Još Spider-Mana

S obzirom na to da je prvi kolač bio dobar, repete su možda bile malo dosadnije, pa pretpostavljamo da će i treća igra u serijalu obaviti ono što se od nje očekuje.

Marvel's Spider-Man 2 kulminacija je Insomniacove ere igara o Spidermanu, povezujući radnju prošlih nastavaka u onu koja objedinjuje avanture Petera Parkera i Milesa Moralesa - do te mjere da je dijelom doslovno igrate s obojicom. Svaki od likova, naravno, ima svoje specijalne poteze i mehanike, no ne toliko različite da bi ikoga zbunile ili otuđile.

Vizualna poslastica

Igra je, očekivano, prilagođena novoj eri hardvera, nudeći spektakularne vizuale na PlayStationu 5 i gurnuvši virtualni New York prema novim razinama grafičke imerzije. Borba je, kao što se može očekivati, ekstenzija onog što smo već vidjeli, dodajući razne gadgete kojima se koristi Spiderman.

Potezi i specijalni predmeti daju se levelati i prilagoditi raznim stilovima igre, pružajući dodatne opcije povrh već opširnog arsenala akrobacija i manipulacija okolinom. Jesmo li spomenuli da Spiderman sad ima i krila pomoću kojih može letjeti?

Tona sadržaja - sve odjednom

Na sve ovo nadovezuje se preko deset vrsta mini igara i zadataka koje ćete moći raditi među misijama, pretvorivši već nabrijanu akcijsku igru u konstantan nasrtaj dodatnog sadržaja. Ako imate ikakve naznake opsesivno-kompulzivnog poremećaja, novi Spider-Man 2 će vam svom silinom neprekidno ispunjene radne liste uzrokovati blaži napad anksioznosti.

Ovo je, do neke mjere, dio dizajna i same priče. Očito je da Insomniac nastoji igračima stvoriti dojam svijeta koji je u kaosu te koji njihovu pažnju i vrijeme pokušava rastegnuti do maksimuma.

Sve navedeno povezano je s epskim bitkama protiv bossova, zanimljivim preokretima i neprekidnim nasrtajem novih stvari kojima se možete baviti. Spider-Man 2 je, tim rečeno, igra koju je skoro nemoguće ostaviti na miru - taman kad dovršite jednu sitnicu, pred nos vam se gurne neka pljačka ili dron koji morate kalibrirati na specijalnoj letnoj ruti.

Sve ovo funkcionira kao prekrasan amalgam - vizualno i fabularno bogata vožnja u lunaparku koja, ako nastavi ovim putem, više neće imati što raditi u nastavcima. Marvel's Spider-Man 2 je, bez dvojbe, Insomniacov Spider-Man na samom vrhuncu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Insomniac Games

Više je bolje?

Ovo je, koliko god dobro bilo, pored slabo odrađenih sekvenci šuljanja, najveći nedostatak. Marvel's Spider-Man 2 neprestano nutka igrače da idu prema novim ciljevima, ne ostavivši im vremena da predahnu i uživaju u pogledu. Jasno nam je, ovo je akcijska igra i od nje se to na koncu i očekuje, no u usporedbi s prvim Spider-Manom, ovaj podsjeća na neurotičnu majku koja klincu u sedam ujutro na leđa trpa ogroman ruksak, u ruke zamotani sendvič i zbunjenog ga prosljeđuje na autobus.

Ali opet, na kraju dana, postoji objektivna šansa da ova igra jednostavno cilja malo drukčiju publiku. Marvel's Spider-Man 2 je sve osim lošeg naslova. Radi se o prekrasno ispoliranoj igri prepunoj sadržaja i zanimljivih preokreta, opasnih neprijatelja i vrtoglave akcije. Ako ste igrali prvog Spider-Mana i jednostavno želite još, samo ovaj put sa šlagom, višnjom i preljevom od čokolade - ovo je igra koja je, apsolutno smo uvjereni u to, krojena po vašoj mjeri.

  • +6
Marvel's Spider-Man 2 Izvor: Screenshot / Autor: Insomniac Games
  • Ime: Marvel's Spider-Man 2
  • Žanr: akcijska avantura
  • Platforme: PlayStation 5, PlayStation 4
  • Proizvođač: Insomniac Games
  • Izdavač: Sony
  • Ustupio: Sony

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'