RECENZIJA

[FOTO/VIDEO] Neobično, lijepo i za probranu publiku: Isprobali smo Death Stranding Director's Cut

01.10.2021 u 12:46

Bionic
Reading

Najnovija verzija neobuzdane i vizualno očaravajuće vizije Hidea Kojime još je neobuzdanija vizija Hidea Kojime

Kad smo prvi put iskusili prvu nezavisno produciranu igru Hidea Kojime, shvatili smo s koliko kreativne energije i nesputanog ega raspolaže ekscentrični producent i dizajner igara. Death Stranding, prva nezavisna igra Kojima Productionsa, bila je polarizirajuće iskustvo koje je s jedne strane obuzela igrača imerzivnim i nedorečenim svijetom punim elemenata horora i poznate Kojimine pomućene naracije, a s druge strane smorila sve koji su očekivali više od simulatora dostave.

Death Stranding Director's Cut je tako tehnički usavršena izvorna vizija tvorca igre, a koji je, podsjetimo, uredio i original. Pretpostavljamo da je situacija s Director's Cutom u ovom slučaju bila više na strani dorađivanja onog što je već proizvedeno, a ne ubacivanja stvari koje su integralne za potpuno iskustvo igre.

Produljena verzija kultnog naslova na PlayStation 5 donosi niz tehničkih poboljšanja po kojima je poznata ova konzola - poput stabilnog broja od 60 sličica u sekundi i vrlo učinkovite primjene haptičkih okidača kontrolera DualSense.

S druge strane ona uvodi nekoliko dodatnih komada opreme koji, premda su korisni, dramatično smanjuju težinu. Katapult, primjerice, služi za sigurno prebacivanje prtljage na udaljenu lokaciju kako bi igraču olakšao prolaženje kroz negostoljubiv ili neprijateljima nakrcan teren. On tako olakšava igru i smanjuje količinu frustracije, ali ubija smisao igre - balansiranje između rizika i nagrade pri prenošenju velike količine opasnog tereta kroz još opasniji teritorij. Druge spravice, poput robota dostavljača koji vas prati, rade više-manje istu stvar, dakle olakšavaju igru kojoj nije trebalo olakšavanje.

Death Stranding Director's Cut - slike iz igre Izvor: Screenshot / Autor: Kojima Productions

Pored nove i zanimljive opreme, Death Stranding Director's Cut uvodi misije u kojima se šuljate i koje, premda izgledaju lijepo, koriste filozofiju izvorne igre te igrača vrlo često tjeraju da se nekoliko puta vraća na početak nivoa. Razumijemo razlog za ovu odluku, no smatramo da je dizajn tih misija mogao biti malo bolji.

Drugi zanimljiv dodatak je mogućnost utrkivanja. Problem je opet to što se oskudna kolekcija vozila kreće prilično sporo te grubo reagira na dodire s rubom staze. Nadalje, komande su prilagođene ostatku igre, odnosno putovanju po teškom terenu, pa na glatkim stazama namijenjenim brzom prelaženju nemaju jednaku dozu realizma.

S druge strane, igra je ovaj put posvetila puno više vremena da igračima objasni sve mehanike, što je iznimno pohvalna stvar uzmemo li u obzir to da je Death Stranding po mnogočemu vrlo neobičan i specifičan.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Kojima Productions

Na koncu mislimo da Death Stranding Director's Cut neće preobratiti ljude kojima je izvorna igra bila bezvezna. I dalje je riječ o vizualno očaravajućoj kreaciji neobuzdanog ega Hidea Kojime i da će na koncu najviše oduševiti igrače koji su odrastali uz dizajnerove prijašnje naslove - ili ljubitelje neobičnih naslova čiji nedostaci samo doprinose njihovom unikatnom šarmu.

  • Ime: Death Stranding Director's Cut
  • Žanr: simulacija dostavljanja paketa
  • Platforma: PlayStation 5
  • Proizvođač: Kojima Productions
  • Izdavač: Sony
  • Cijena: 499 kn