TJENA, SKYPE, HUR ÄR LÄGET?

Sada možete probati Skype prijevode u stvarnom vremenu

04.11.2014 u 15:42

Bionic
Reading

Malo tko nije bio impresioniran demonstracijom Skype prijevoda za vrijeme ovogodišnjeg CodeCona. Microsoftov novi čelnik Satya Nadella je tada otkrio da kompanija želi omogućiti povezivanje ljudima koji ne pričaju istim jezikom, a stiglo je i vrijeme za prve stvarne testove - barem kada je riječ o potrošačima

Skype Translator je tek realizacija projekta prepoznavanja govora i njegovog prevođenja, na kojem u Microsoftu rade već niz godina. Prvi prikaz prijevoda se odvio prije kakvih dvije godine, a bilo je logično da će se mogućnost primijeniti na komunikacijskom servisu softverskog diva iz Redmonda. Još od prvog pogleda na mogućnost bilo je jasno da je riječ o budućnosti međunarodnih komunikacija, a uskoro će i krajnji korisnici moći testirati dio usluge.

Microsoft je otvorio mogućnost registracije korisnika, u sklopu vrlo ograničenog Preview programa - baš kako je i najavljeno prije nekoliko mjeseci. Uz više od 300 milijuna aktivnih korisnika koji na Skypeu provode više od dvije milijarde minuta, kompanija se sprema na korak dalje, početak uklanjanja jezičnih barijera. U tjednima koji slijede, Microsoft će objaviti dodatne informacije, a registrirati se za sudjelovanje u programu je moguće na ovom linku.


Za sada nije poznato koliko jezika će biti dostupno za prijevode uživo, koji će izgledno funkcionirati ne samo za glas, već i za otipkani sadržaj na Skype servisima. Kompanija je do sada demonstrirala prijevode s kineskog i njemačkog jezika na engleski (i obratno).