cyber manevri

Rusija se sprema za kibernetički rat: cijelu zemlju planira isključiti s interneta

12.02.2019 u 09:42

Bionic
Reading

Planom mrežne neovisnosti ruske vlasti žele se osigurati u slučaju da ih druge zemlje isključe s interneta, ali i dobiti veću kontrolu nad online životom svojih stanovnika.

Rusija najozbiljnije razmatra hoće li nakratko prekinuti vezu s globalnim internetom, kao dio testa svoje cyber obrane. Prema tom planu, prijenos podataka između ruskih građana i organizacija ostao bi unutar granica države, ali bi se prekinule veze sa svijetom.

Nacrt zakona kojim se nalažu tehničke promjene potrebne za neovisni rad uvršten je u parlamentarnu proceduru prošle godine. Očekuje se da će se ovo testiranje obaviti prije 1. travnja, ali točan datum još nije određen.

Rusija gradi vlastiti domenski sustav imena

Takozvani Nacionalni program digitalne ekonomije zahtijeva od ruskih pružatelja internetskih usluga da osiguraju rad u slučaju da strane sile pokušaju izolirati zemlju putem interneta. Naime, NATO i njegovi saveznici zaprijetili su da će Rusiju sankcionirati zbog navodnih učestalih cyber-napada i drugih online ometanja.

Mjere navedene u nacrtu zakona uključuju izgradnju vlastitog domenskog sustava imena, takozvani DNS, tako da internet može funkcionirati i ako se prekinu veze s tim međunarodno razmještenim poslužiteljima

Trenutno 12 organizacija nadgleda korijenske poslužitelje za DNS i nijedna od njih ne nalazi se u Rusiji. Međutim, mnoge kopije temeljnog adresara mreže već postoje u Rusiji, što sugerira da bi mrežni sustavi mogli nastaviti raditi čak i ako se Rusiji ukine pristup serverima.

Informacije ostaju u zemlji, reže se kontakt sa svijetom

Testom bi se trebala provjeriti i sposobnost da se podaci usmjere prema ruterima pod kontrolom ruskih vlasti. Internetski promet filtrirao bi se tako da se zadrži mogućnost komunikacije između računala koja se nalaze u Rusiji no prekinula bi se svaka veza sa svijetom.

  • +3
Ovo svakako morate učiniti kako biste zaštitili privatnost u Chromeu Izvor: Profimedia / Autor: NN

Pretpostavlja se kako ruske vlasti žele sav domaći promet usmjeriti preko tih rutera i tako učvrstiti sustav masovne cenzure nalik onome u Kini.

Nacionalni pružatelji internetskih usluga uglavnom podržavaju ciljeve nacrta zakona, ali su podijeljeni oko toga kako to učiniti. Vjeruje se da će test izazvati 'veliki poremećaj' u ruskom internetskom prometu. Ruske vlasti ozbiljno pristupaju ovom poslu pa će pružateljima internetskih usluga nadoknaditi trošak modifikacije infrastrukture kako bi se testirala željena preusmjeravanja prometa.

  • +7
Vladimir Putin i Xi Jinping peku palačinke Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gradi li Rusija svoju verziju Velikog kineskog vatrozida

Kineski vatrozid je vjerojatno najpoznatiji svjetski alat za cenzuru. On filtrira i blokira ključne riječi i određene web-stranice te preusmjerava internetski promet tako da se računala ne mogu povezati sa zabranjenim lokacijama. No neke vatrozide moguće je zaobići pomoću virtualnih privatnih mreža (VPN) koje prikrivaju lokaciju računala tako da se filteri ne uključuju. Kineske vlasti redovito otkrivaju takve mreže, a pružanje ili korištenje ilegalnih VPN-ova kažnjava se zatvorom.

Ponekad se zemlje isključe sasvim slučajno: Mauritanija je prošle godine ostala dva dana bez interneta nakon što je prerezan podmorski kabel. Krivac za ovaj incident pronađen je u kočarici koja je ribarila u blizini.