veliki kineski vatrozid

Cenzura ili tehnički kvar? Kinezi ostali bez pristupa Microsoftovoj tražilici Bing

24.01.2019 u 09:35

Bionic
Reading

'Ne mogu otvoriti Bing, ali ne želim koristiti Baidu - što da radim?', pitao se jedan korisnik. 'Bing je zapravo mrtav - tjeraju li me vlasti da koristim Baidu?', pojadao se drugi uz sočne psovke.

Američki tehnološki div Microsoft je potvrdio da je njegova tražilica Bing trenutno nedostupna u Kini. Svaki pokušaj pristupa stranici 'cn.bing.com' završavao je porukom o korisničkoj pogrešci. Korisnici tamošnjih društvenih medija strahuju da je opet riječ o cenzuri.

Na Weibu, kineskoj stranici nalik Twitteru, ljudi su se žalili na nedostatak pristupa, a neki su nagađali da je i Bing napokon 'spržen' i 'zazidan'. Drugi su pak pokazali svoje nezadovoljstvo zbog toga što će sad morati koristiti Baidu, najveću domaću tražilicu.

'Ne mogu otvoriti Bing, ali ne želim koristiti Baidu - što da radim?', pitao se jedan korisnik. 'Bing je zapravo mrtav - tjeraju li me vlasti da koristim Baidu?', pojadao se drugi uz sočne psovke.

Microsoft zasad nije rekao je li do prekida došlo zbog cenzure ili je ipak riječ samo o tehničkim problemima. 'Potvrdili smo da je Bing trenutno nedostupan u Kini i kompanija sad priprema sljedeći korak', šturo se oglasio glasnogovornik Microsofta. Kineske vlasti zasad su nedostupne za bilo kakav komentar.

Velika čistka kineskih servera

Kina je u posljednje vrijeme pooštrila cenzuru. Samo lani ugašeno je 26.000 'ilegalnih' internetskih stranica i izbrisano šest milijuna postova vulgarnog sadržaja, pohvalila se početkom godine državna agencija Xinhua.

Kinezi na Mjesecu Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Uz to, kineske vlasti upravljaju vatrozidom koji blokira mnoge američke tehnološke platforme, uključujući Facebook i Twitter.

Mnoge američke tehnološke tvrtke unatoč svemu žele osvojiti kinesko tržište, ali su uglavnom u vrlo lošim odnosima s tamošnjim vlastima. Vladin režim internetske cenzure, poznat kao 'Veliki vatrozid', koristi niz tehničkih mjera za blokiranje stranih platformi i kontroverznog sadržaja.

Kineske vlasti na zub su uzele i virtualne privatne mreže koje su korisnici koristili kako bi zaobišli vatrozid.

Lokalni pružatelji usluga razmjene poruka i tamošnje društvene mreže pod budnom su paskom cenzora koji prate i blokiraju korisnike koji šire društveno neprimjeren sadržaj ili ismijavaju političare.

Platforma ne može, ali oglas može

Google je svoju tražilicu isključio još 2010. godine, nakon što se s kineskim vlastima posvađao oko pitanja cenzure i hakiranja. Kompanija zasad nema planova o povratku na tamošnje tržište, ali im takva ideja načelno ne bi bila mrska.

sitnice koje čine razliku

Baterija se prebrzo troši? Ovo su mali trikovi pomoću kojih ćete produljiti vrijeme između dva punjenja pametnog telefona

Pogledaj galeriju

Twitter je blokiran u Kini no kompanija i dalje održava svoj ured za takozvanu Veliku Kinu, termin koji uključuje NR Kinu, Hong Kong, Makau i Tajvan, kako bi tamošnji klijenti platformu mogli koristiti za oglašavanje u inozemstvu.

Facebook je ured u Kini namjeravao osnovati prošle godine, ali je taj pokušaj bio blokiran. Microsoft pak ima ured u Pekingu još od 1992. i sve dosad održavao je svoju tražilicu Bing, ali i uslugu Skype.