family tree DNA

Kriminalci u strahu: Tvrtka koja testira DNK dopustila policiji uvid u dva milijuna nalaza

04.02.2019 u 14:15

Bionic
Reading

Family Tree DNA, privatna tvrtka poznata po setovima za kućno testiranje gena koji ljudima pomažu da otkriju svoje podrijetlo i pronađu rođake, dopušta agentima FBI-ja da tragajući za zločincima pretražuju i njihovu ogromnu genealošku bazu. Dosad je zahvaljujući njima razriješeno desetak slučajeva.

Američka policija već više od dvije godine koristi javne genealoške baze podataka kako bi riješila neke zaboravljene slučajeve. Jedan od njih svakako je i uhićenje Josepha Jamesa DeAngela, u medijima poznatijeg pod nadimkom Golden State Killer. On je osumnjičen da je između 1974. i 1986. počinio najmanje 13 ubojstava, više od 50 silovanja i stotinjak provala širom Kalifornije. A onda je pao zahvaljujući DNK analizi.

I to je dobra vijest. Ono što brine borbe za zaštitu privatnostije činjenica da je suradnja tvrtke Family Tree DNA i Saveznog istražnog ureda ujedno i prvi slučaj u američkoj povijesti da neka privatna kompanija dobrovoljno dopušta policiji da im švrlja po bazi podataka.

Opasan presedan

Istina, FBI nema mogućnost slobodnog pregledavanja genetskih profila, ali ovaj bi presedan mogao pokrenuti lavinu zahtjeva da se pregledaju raznorazne arhive DNK u drugim tvrtkama i organizacijama.

TEHNO SAVJETI

Ovo svakako morate učiniti kako biste zaštitili privatnost u Chromeu

Pogledaj galeriju

Policijski istražitelji u tome ne vide neki problem, samo korist. Pristup takvim podacima mogao bi oživjeti istrage koje su godinama tapkale u mraku i napokon razriješiti mnoge slučajeve ubojstava i silovanja. Oni kojima je nepovredivost privatnosti na prvom mjestu, strahuju pak od očekivanim zloupotreba prikupljenih podataka.

Tvrtka sa sjedištem u Houstonu, koja se oglašava kao pionir u industriji genetskog testiranja, razotkrila je svoj odnos sa FBI-jem, tvrdeći kako pristup pohranjenim podacima dopušta kako bi se čim prije razriješili nasilni zločini.

Dosad riješeno desetak slučajeva

Family Tree nema ugovor s FBI-om, ali je tvrtka pristala testirati DNK uzorke i učitati ih u svoju bazu podataka od slučaja do slučaja, objasnio je glasnogovornik. Prvi je takav slučaj suradnje zabilježen prošle jeseni, a dosad su podaci uspoređivani desetak puta.

MALO DISKRECIJE

Mislite da vas prate? Evo kako možete privatno surfati u Chromeu i Firefoxu

Pogledaj galeriju

Pristup bazi podataka je slobodan i može ga koristiti svatko tko učita vlastiti DNK profil.

Detektivima je ovakva usluga dar s neba. Usporedbom DNK prikupljenog na mjestu zločina uspjeli su pronaći daljnje rođake osumnjičenih serijskih ubojica i silovatelja. Potom bi, analizirajući obiteljsko stablo, sužavali popis osumnjičenih dok ne bi otkrili krivca bez alibija za počinjeni zločin.

  • +2
Novi poslovi Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Dosad su istražitelji svoja pretraživanja ograničavali na javne i besplatne baze podataka. Sada im se otvorio pristup do više od milijun DNK profila, od kojih je većina prikupljena prije no što su klijenti saznali za odnos tvrtke s policijom.

Pristup se može zabraniti, ali...

U trtki Family Tree kažu da se njihovi korisnici u svakom trenutku mogu isključiti iz bilo kojeg obiteljskog podudaranja. To bi FBI spriječilo da pretražuje njihove profile. S druge strane klijenti više ne bi mogli koristiti ključnu uslugu: pronalaženje mogućih rođaka putem DNK testiranja.

Klijenti su podijeljeni. Dio ih nema ništa protiv da policija prekapa po njihovom DNK, ako će tako lakše otkriti zločince, drugi su ogorčeni napadom na privatnost pa razmišljaju o povlačenju iz projekta, a neki razmatraju i podizanje tužbi protiv kompanije. Odvjetnici već dižu tarife.