Amerika se vraća u igru

I Trumpu je jasno da Amerika gubi korak pa donosi državnu strategiju razvoja umjetne inteligencije

11.02.2019 u 17:20

Bionic
Reading

Inicijativa pati od kroničnog nedostatka sredstava, a kritičari tvrde i da se novim programom ne rješava pitanje uvoza strane pameti na kojem je godinama počivao dobar dio tehnološkog napretka. Broj stranih studenata u SAD-u u stalnom je padu.

Amerika prednači razvojem i implementacijom umjetne inteligencije, ali pitanje koliko još dugo. Dok su brojne zemlje diljem svijeta u međuvremenu pokrenule svoje programe za poticanje razvoja umjetne inteligencije, Trumpova je administracija prespavala temu.

To bi se trebalo promijeniti danas, kad se očekuje da će predsjednik Tump potpisati izvršnu naredbu kojom će se stvoriti 'Američka inicijativa AI', državna strategija za razvoj umjetne inteligencije.

Inicijativa bi trebala preusmjeriti federalna sredstva i resurse prema istraživanjima umjetne inteligencije, pozvati na stvaranje međunarodnih standarda pod vodstvom SAD-a te pomoći prekvalifikaciji američkih radnika.

Kritičarima ove Trumpove agende ne sviđa se to što program ne uključuje nova sredstva za razvoj umjetne inteligencije, a kažu i da je tanak u detaljima. Administracija ne spominje nikakve vremenske okvire za postizanje postavljenih ciljeva i umjesto toga obećava detaljniji program koji se trebao donijeti do ljeta.

Pet ključnih područja Inicijative

Istraživanje i razvoj. Od federalnih agencija će se tražiti da 'odrede prioritete ulaganja UI' u svoje proračune za istraživanje i razvoj te da prijave kako se taj novac troši kako bi se stvorio sveobuhvatniji pregled vladinih ulaganja u umjetnu inteligenciju.

Oslobađanje resursa. Federalni podaci, algoritmi i procesorska snaga bit će dostupni istraživačima, pružajući poticaj u područjima kao što su prijevoz i zdravstvo.

Etički standardi. Od vladinih tijela poput Ureda za znanost i tehnologiju Bijele kuće i Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) bit će zatraženo da stvore standarde koji će voditi razvoj 'pouzdanih, robusnih, sigurnih, prijenosnih i interoperabilnih UI sustava'.

Automatizacija. Od agencija će se tražiti da pripreme radnike za promjene na tržištu rada koje uzrokuju nove tehnologije pokretanjem stipendija i doškolavanjem.

Međunarodni pristup. Administracija želi raditi s drugim zemljama na razvoju umjetne inteligencije, ali pritom želi sačuvati američke 'vrijednosti i interese'.

  • +9
Evo kako bi nam umjetna inteligencija uskoro mogla promijeniti živote Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Inicijativa na udaru kritika

Inicijativa pati od kroničnog nedostatka sredstava. Do danas je 18 zemalja pokrenulo nacionalne strategije UI, a polovica tih strategija uključuje i jasne izvore financiranja. Brojke se kreću od otprilike 20 milijuna dolara u Australiji i Danskoj do gotovo dvije milijarde dolara u Južnoj Koreji. Europska komisija povećala je lani ulaganja na 1,5 milijarde eura, Francuzi istu svotu ulažu u vlastita istraživanja, a Britanci će izdvojiti 950 milijuna funti.

Kritičari Trumpove doktrine tvrde da se novim programom ne rješava pitanje imigracije, uvoza strane pameti na kojem je godinama počivao dobar dio tehnološkog napretka. Stručnjaci upozoravaju na to da priljevu novih mozgova na ruku ne idu ni antiuseljenička retorika niti obećanja o ograničavanju viznih sloboda.

Prema statistikama Nacionalne zaklade za znanost, broj inozemnih studenata u SAD-u pao je između 2016. i 2017. godine za 5,5 posto.