ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Što je VPN servis i hoćemo li ga uskoro trebati koliko i antivirusnu zaštitu? Evo odgovora

27.09.2018 u 06:55

Bionic
Reading

Virtualne privatne mreže bi mogle razmjerno brzo postati sveprisutne, ali samo ako njihovi proizvođači pronađu načine kako se nositi sa sve ozbiljnijim izazovima koji se pred njih postavljaju

Danas se velik dio naših života odvija online, od komunikacije e-poštom i društvenim mrežama do pohrane fotografija u servisima u računalnom oblaku.

Prednosti i pogodnosti koje nam svijet online donosi ogromne su. Ali, on je ujedno pun opasnosti. Naši privatni i povjerljivi podaci, komunikacije, lokacija i drugo lako mogu postati plijenom cyberkriminalaca, vlasti i pružatelja usluga pristupa internetu.

Kako su naša privatnost i slobode na webu te oblici zaštite poput enkripcije sve više izloženi riziku, tako rastu i prijetnje neovlaštenog nadzora, praćenja i cenzure.

ČUVAJTE SE SPOOFINGA

Kako prevaranti lažiraju e-poštu: Ovo trebate znati

Pogledaj galeriju

Više država - među kojima su Ujedinjeno Kraljevstvo i Australija - donijele su zakone koje uklanjaju mogućnost potpune enkripcije prijenosa podataka i traže prikupljanje podataka širokih razmjera. S druge strane, američka regulatorna agencija Federal Communications Commision najavljuje ukidanje postojećih smjernica koje reguliraju i omogućavaju neutralnost interneta i otvoreni web.

Ne čudi što sve više ljudi traži alate kojima će se obraniti i zaštititi, što bi mogla biti dobra prilika za pružatelje usluga virtualnih privatnih mreža (virtual private networks, VPN).

  • +2
Evo najboljih smartfona s velikim zaslonima Izvor: Profimedia / Autor: NN

VPN je softverski alat koji enkriptira vaše aktivnosti online i čini ih nasumičnima, što značajno otežava njihovo praćenje i prikupljanje. Stvara barijeru između vas i hakera, znatiželjnika i pružatelja usluge koji želi saznati po kakvim stranicama vi surfate.

Također daje dodatni sloj sigurnosti pri korištenju Wi-Fija u zračnim lukama, hotelima, kafićima i kod kuće. U državama poput Kine koriste ga i kako bi zaobišli blokadu vlasti postavljenu kako bi se onemogućio pristup nepoželjnim sadržajima.

U vrijeme kad takvi softverski alati postaju sve više nužnost VPN-ovi bi mogli razmjerno brzo postati sveprisutni, ali samo ako njihovi proizvođači pronađu načine kako se nositi sa sve ozbiljnijim izazovima koji se pred njih postavljaju, piše Tech Radar.