dramatične brojke

Internetski promet eksplodirat će u sljedećih pet godina, pogledajte kakve nas promjene očekuju

  • Autor: M. S.
  • Zadnja izmjena 03.12.2018 11:54
  • Objavljeno 03.12.2018 u 11:54
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Video promet trebao bi se učetverostručiti, gejming porasti čak devet puta, a dramatično će porasti i brzine prijenosa informacija, predviđa Cisco

Do 2022. godine više će se internetskog prometa napraviti u globalnoj mreži no u sve 32 godine od postanka interneta do danas. Tako barem predviđa Cisco, američka multinacionalna tehnološka tvrtka koja na proizvodima za računalne mreže godišnje zgrće milijarde dolara. Preciznije, za manje od pet godina 2022, previđa Cisco, čak 60 posto stanovnika svijeta koristit će se internetom. Online će biti 28 milijardi uređaja i veza, a video materijali činit će 82 posto svog IP prometa.

SAM SVOJ MAJSTOR

Tipkovnica na laptopu vam ne radi? Pokušajte ovo!

Pogledaj galeriju
4

Ciscu treba vjerovati na riječ jer su u ovom poslu od samih početaka interneta, još otkako su 1984. Len Bosack i supruga Sandy Lerner, zaposlenici sveučilišta Stanford, poželjeli izmijeniti email poruke ali im to nije uspjelo zbog tehničkih nedostataka pa su izumili multiprotokolarni usmjerivač.

Više od polovice veza bit će između strojeva

-'Veličina i služenost interneta raste na način koji je mnogima bio nezamisliv. Otkako smo 2005. godine pokrenuli Visual Networking Index, promet se povećao 56 puta, uz ogroman rast broja ljudi, uređaja i aplikacija s pristupom IP mrežama' kaže Jonathan Davidson, izvršni menadžer Ciscovog Service Provider Businessa. On objašnjava da su svi globalni pružatelji usluga usredotočeni na preobrazbu svojih mreža kako bi što bolje upravljali i usmjeravali internetski promet.

Između ostaloga, Cisco očekuje da će do 2022. više od polovice veza biti između strojeva; prošle godine takvih 'machine-to-machine' veza bilo je 34 posto. To znači da će broj povezanih uređaja porasti sa 6,1 milijarde na čak 14,6 milijardi.

Enormni rast virtualne i proširene stvarnosti

Video promet trebao bi se istovremeno učetverostručiti, a gejming porasti čak devet puta i činit će četiri posto ukupnog IP prometa. Predviđa se i enormni rast virtualne i proširene stvarnosti; njen promet iznosit će 4,02 eksabajta mjesečno; a još lani je iznosio 0,33 eksabajta.

Uz rast prometa, Cisco očekuje da će globalna brzina prijenosa informacija žicom ubrzati sa sadašnjih 39 Mbps na 75,4 Mbps. Prosječna brzina Wi-Fi veza narast će pak sa 24,4 Mbps na 54 Mbps, dok će se brzina mobilnih veza utrostručiti na 8,7 Mbps na 28,5 Mbps.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!