JEDINSTVENA USLUGA

'Roditeljska zaštita' za sigurnije surfanje internetom

19.08.2013 u 16:29

Bionic
Reading

Prema istraživanju koje je HT proveo među djecom i mladima u dobi od 6 do 18 godina, velik dio ispitanika roditeljima ne govori o uznemiravajućim iskustvima prilikom korištenja suvremenih tehnologija

Hrvatski Telekom svoju uslugu 'Roditeljska zaštita' obogatio je opcijom filtriranja internetskog sadržaja pomoću koje se djeca još učinkovitije mogu zaštiti od neprimjerenih sadržaja dok surfaju internetom.

Opcija filtriranja internetskog sadržaja omogućava jasno određivanje sadržaja i vremena pristupa internetu za djecu, a istovremeno omogućava neograničeno surfanje za roditelje pomoću sigurnosnog PIN-a.

Zahvaljujući ovoj usluzi djeca imaju mogućnost sama surfati bez dodatnog roditeljskog nadzora te koristiti internet i sve njegove prednosti u skladu sa svojim interesima. Roditelji mogu biti sigurni da dijete surfajući neće doći u dodir s eksplicitnim prikazima nasilja ili sadržaja namijenjenog isključivo odraslima.

Opcija ‘Filtriranje internetskog sadržaja’ može se aktivirati na bilo kojem uređaju koji ima pristup internetu bez obzira na to je li riječ o mobilnom telefonu, stolnom ili prijenosnom računalu, tabletu ili igraćoj konzoli.

Pravila se određuju vrlo jednostavno, putem osobnog portala Moj Telekom.

Uz zaštitu na internetu usluga ‘Roditeljska zaštita’ također nudi mogućnost roditeljima da u dogovoru s djetetom, zajedno odluče s kim dijete može komunicirati na svom mobilnom telefonu - razgovarati ili slati SMS-poruke, ali i ograničiti mu pojedine vrste prometa poput prometa prema međunarodnim destinacijama ili slanje SMS/MMS poruka s dodanom vrijednošću.

‘Usluge koje HT nudi svojim korisnicima odgovori su na njihove realne potrebe. Kreirajući ovu jedinstvenu uslugu htjeli smo omogućiti djeci bezbrižnije djetinjstvo koje u današnjem svijetu neizostavno uključuje internet’, rekao je Carsten Filthuth, direktor Odjela za upravljanje ponudom mobilnih korisnika Hrvatskog Telekoma.

Usluga Roditeljska zaštita Hrvatskog Telekoma prilagođena je domaćim korisnicima - na hrvatskom jeziku. Opcija filtriranja internetskog sadržaja može se isprobati za 1 kunu mjesečno (za prva dva mjeseca korištenja), nakon čega iznosi 15 kuna mjesečno, dok su ostale mogućnosti usluge Roditeljska zaštita potpuno besplatne.

Djecu najviše brine pedofilija

Prema istraživanju koje je Hrvatski Telekom tijekom lipnja i srpnja proveo o navikama i iskustvima korištenja interneta u Hrvatskoj među djecom od šest do 18 godina te njihovim roditeljima, kada je riječ o sigurnosti, djeca i roditelji brinu se zbog sličnih opasnosti: neprimjerenog sadržaja, uznemiravajućih fotografija te neugodnih iskustava s nepoznatim ljudima.

Najmlađu djecu u dobi od šest do devet godina najviše brinu uznemirujuće fotografije do kojih dolaze klikajući dok igraju igrice, a ostala - kao najveću opasnost - označavaju opasnost od pedofilije.

Roditelji zabrinuti, ali ne koriste zaštitu

Roditelji u Hrvatskoj većinom ne koriste zaštitne programe za svoju djecu na internetu, već one najmlađe štite nadzirući ih kad surfaju, dok one starije kontroliraju naknadnim pregledavanjem povijesti surfanja i SMS poruka.

Zabrinjava nedostatak komunikacije među roditeljima i djecom jer gotovo polovica djece ne razgovara s roditeljima o uznemirujućim iskustvima na internetu.

Najizloženija uznemirujućem sadržaju i neugodnim iskustvima su djeca u dobi od 15 do 18 godina jer ona i provode najviše vremena na internetu. No njima roditelji ujedno i najviše vjeruju jer imaju više znanja o internetu i zaštiti na njemu od svojih roditelja.

Istraživanje je otkrilo i kako je čak trećina djece u toj dobnoj skupini komunicirala s osobom koju ne poznaje, gotovo svaki četvrti na društvenim mrežama prihvaća prijateljstva osoba koje ne poznaje te je svaki peti ispitanik osobi koju ne poznaje dao svoju lozinku. Svoju adresu i broj telefona s nepoznatim osobama podijelilo je devet posto ispitanika.

Najviše se za sigurnost svoje djece brinu roditelji čija su djeca stara između 10 i 14 godina jer smatraju kako njihova djeca nisu dovoljno zrela da bi se sama učinkovito zaštitila.

Surfati počinju kad krenu u školu

Internetom u Hrvatskoj djeca se počinju služiti u sve ranijoj dobi. Većina ih počinje surfati u dobi od šest do devet godina, i to najčešće na stolnom računalu. Za razliku od njih, oni u dobi od 15 do 18 godina za surfanje koriste mobilne telefone.

Roditelji naslućuju kako nijedna tehnička zaštita neće u potpunosti zaštititi djecu od neugodnosti na internetu, tek u kombinaciji s dobrom informiranošću te povjerenjem koje stvore u odnosu sa svojom djecom mogu očekivati rezultate.

''Hodanje' internetom nedvojbeno nosi sa sobom određene rizike i opasnosti od uznemiravanja, nasilja ili zloupotrebe djece, međutim, ne više od hodanja svijetom. Posljednjih godina, povodom ubrzanog razvoja interneta, učimo kako tamo zaštititi djecu od neprimjerenih sadržaja, vršnjačkog nasilja i zloupotrebe od strane odraslih. Osim zaštite djece od pojedinih uznemiravajućih i rizičnih sadržaja te reguliranja vremena korištenja internetom, roditeljima ostaje da uče kako razgovarati s djecom, poučiti ih i uputiti u pravila ponašanja na internetu kako bi tim virtualnim ulicama hodali što sigurnije. Učiniti njihovo kretanje internetom sigurnim jednako je važno kao i pobrinuti se o njihovoj sigurnosti u prometu’, kaže Jasenka Pregrad, psihologinja i psihoterapeutkinja, jedna od autorica programa ‘Prekini lanac – zaustavimo elektroničko nasilje’ koji je UNICEF-ov ured za Hrvatsku razvio za primjenu u osnovnim školama.