NOVA INDUSTRIJA

Roboti bi mogli riješiti problem pokvarenih satelita u svemiru

29.01.2020 u 13:18

Bionic
Reading

Nastaje nova grana industrije koja razvija robote čija će zadaća biti servisiranje i popravak satelita, njihovo ponovno punjenje, korekcija orbite...

Sateliti su prilično napredna tehnologija. Ali, jednom kad ih postavite u orbitu mogućnosti njihovog servisiranja su praktično nepostojeće. Pođe li nešto po krivu i problem ne možete riješiti sa Zemlje nema puno toga što možete poduzeti.

No, to bi se uskoro moglo promijeniti. Naime, nastaje nova grana industrije koja razvija robote čija će zadaća biti servisiranje i popravak satelita, njihovo ponovno punjenje, korekcija orbite...

Ti bi roboti ujedno mogli biti korišteni i kao svemirski smetlari koji će gurati pokvarene satelite bliže Zemlji kako bi sagorjeli u atmosferi.

izvjesna budućnost

Tehnološki napredak je nazaustavljiv: Evo što će nam se sve dogoditi do 2030. godine

Pogledaj galeriju

Pokvareni satelit problematičan je na više razina. Primjerice, može skupo koštati tvrtku koja ga je odaslala u svemir. Početkom 2019. godine više milijuna američkih dolara vrijednom satelitu za slikanje WorldView-4 tvrtke Maxar otkazao je instrument dok je kružio oko Zemlje.

Zbog toga se satelit više nije mogao okrenuti na pravu stranu. Gubitak je bio ogroman jer je tvrtci donosio 85 milijuna američkih dolara prihoda godišnje i bio osiguran na čak 183 milijuna dolara.

Također, svaki nefukcionalni satelit može postati opasan jer je riječ o komadu svemirskog smeća koje se kreće brzinom do 27,3 tisuće kilometara na sat. Druge ih svemirske letjelice mogu izbjeći (i to sve češće čine).

Ali, zasad ne postoji način kako izbjeći sudar s drugim mrtvim satelitom, što potencijalno može dovesti do katastrofalnih posljedica.

Poput, recimo, onih koje opisuje teoretski scenarij nazvan Kesslerov sindrom, prema kojem bi dovoljan broj takvih sudara mogao znatno otežati istraživanje svemira i korištenje satelita.

Samo SpaceX Elona Muska planira lansirati ukupno 42 tisuće satelita u sklopu projekta Starlink. Slične planove najavili su i iz Amazona, OneWeba i drugih tvrtki.

Jasno je, dakle, kako će svemirski serviseri i čistači uskoro postati ne samo poželjni već i nužni. Ta je grana industrije tek u začecima.

Tijekom ove godine zakazana je nekolicina probnih misija koje bi trebale testirati tehnologije i metode koje će biti korištene u budućnosti, piše Verge.