ponos nacije

Ovo je Vyommitra, prvi ženski humanoidni robot kojeg Indija planira poslati u svemir

27.01.2020 u 10:36

Bionic
Reading

Realističan humanoid ženskog imena Vyommitra u svoju bi prvu misiju mogao krenuti već ove godine

Kailasavadivoo Sivan, šef Indijske svemirske istraživačke organizacije ISRO, opisao je Vyommitru kao 'polu-humanoida', jer robot nema noge. No po onome što ima, ovaj je humanoid - žena.

Vyommitra govori dva jezika, hindu i engleski, što će joj pomoći da lakše komunicirati s kontrolom misije. Jezične vještine pomoći će joj i u komunikaciji s budućim astronautima.

ISRO je prototip svemirskog robota predstavio novinarima u indijskom Bengaluruu. Neki su se odmah zapitali zašto su indijski stručnjaci uopće izradili humanoidnog robota za upravljanje bespilotnom misijom kad bi istu stvar sasvim dobro mogao obavljati i stari dobri bestjelesni softver.

Vyommitra, humanoidni robot Indijske svemirske istraživačke organizacije ISRO Izvor: Društvene mreže / Autor: Global knowledge Centre

Indijski astrofizičari ponudili su razuman odgovor: Vyommitra nadahnjuju Indijce i utjelovljuje njihovu predanost istraživanu svemira. Narod se jednostavno bolje može identificirati sa ženskim likom nego s obilnim softverskim paketom, ma kako složen bio.

Vyommitra Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Manjunath Kiran

Vyommitra je najnoviji projekt indijskih osvajača svemira. Prošli mjesec NASA je napokon pronašla indijsku svemirsku letjelicu Vikram koja se još u rujnu razbila o površinu Mjeseca i zavila naciju u crno.

Američka svemirska agencija objavila je fotografiju na kojoj se vidi mjesto pada i ostaci projekta na koji je Indija potrošila 135 milijuna eura. Krhotine su pronađene zahvaljujući pomoći indijskih znanstvenika.

Unatoč gubitku, riječ je o velikom postignuću, rekli su tada u NASA-i. Da ime je plan uspio, Indija bi postala tek četvrta zemlja čija je letjelica aterirala na površinu Mjeseca, i tek treća koja tamo upravlja robotskim roverom.