PROJEKT STARLINK

Elon Musk je zatamnio svoje satelite, ali oni su i dalje prijetnja istraživanju svemira

27.01.2020 u 12:15

Bionic
Reading

Ambiciozni projekt koji bi trebao dovesti pristup internetu i u najzabačenije dijelove Zemlje mogao bi u potpunosti onemogućiti astronomska promatranja s površine našeg planeta

Tvrtka SpaceX Elona Muska mogla bi ozbiljno ugroziti istraživanje svemira. Njen projekt Starlink, u sklopu kojeg namjerava u orbitu oko Zemlje poslati 42 tisuće satelita, trebao bi omogućiti pristup internetu u zabačenim dijelovima planeta.

Trenutno ih oko Zemlje kruži 180. Plan je lansirati 60 novih satelita odjednom otprilike svaka dva tjedna do kraja ove godine.

izvjesna budućnost

Tehnološki napredak je nazaustavljiv: Evo što će nam se sve dogoditi do 2030. godine

Pogledaj galeriju

Naglo povećanje broja Starlinkovih satelita na nož su dočekali profesionalni i amaterski astronomi jer ih te letjelice ometaju u promatranju i proučavanju svemira, ostavljajući jarke tragove preko snimki.

Tamni sateliti

U SpaceX-u su obećali riješiti taj problem pa su iduću rundu satelita - zatamnili.U ponedjeljak, 6. siječnja, lansirali su 'eksperimentalno zatamnjenih 60 satelita'. Nisu otkrili kako su ih točno zatamnili.

Musk je u tvitu obećao kako Starlink neće blokirati nova otkrića i promijeniti izgled noćnog neba. Nije razuvjerio gnjevne znanstvenike, a u članku koji bi trebao biti objavljen kasnije ove godine navedeno je kako je odobrenje koje je američka regulatorna agencija Federal Communications Comission izdala za Starlink prekršilo zakon o zaštiti okoliša.

Zatamnjenje satelita ne samo što je tehnički zahtjevna zadaća, već neće niti riješiti najveće probleme na koje znanstvena zajednica upozorava, piše Business Insider. Štoviše, mogla bi stvoriti nove nevolje.

Naime, tamni premaz na satelitima upija toplinu Sunca, zbog čega se letjelica iznimno zagrijava dok joj je izložena, da bi se hladila kad dođe u Zemljinu sjenu. To može ugroziti funkcioniranje i njenih mehaničkih i elektroničkih dijelova.

Također, pitanje je kakva je boja korištena za premaz, kao i koliko dugo će izdržati u svemiru. Krajnje tamne premaze kao što su, primjerice, Vantablack ili Aeroglaze Z306 koristi se u svemiru od 2015. godine, ali za farbanje dijelova letjelice, ne cijele njene površine.

Boja mora izdržati čestice atomskog kisika koje kruže oko tisuću kilometara iznad tla i agresivno nagrizaju tvari napravljene od dugih lanaca molekula. Također, ne smije u svemir otpuštati nestabilnije elemente kako se ne bi počela ljuštiti.

Ugrožen je najveći laboratorij kojeg imamo

Čak i kad bi uspjeli riješiti sve navedene probleme - što nikako nije jednostavno - tamni sateliti predstavljat će problem sami za sebe.

Jedan od načina na koje astronomi traže egzoplanete i slična tijela traži praćenje svjetla koje odašilju zvijezde. Kad planet prođe ispred neke od njih blokira svjetlo, zbog čega dolazi do kratkotrajnog treperenja (okultacije) koje može biti otkriveno i istraženo.

Tamni sateliti mogli bi otežati istraživanje tako što će oponašati ovu pojavu, odnosno učiniti razlikovanje u odnosu na druge promatrane fenomene praktično nemogućim.

Ugroženo je i područje radioastronomije, koje proučava ljudskom oku nevidljive valne duljine svjetlosti. Radio teleskopi su krajnje osjetljivi uređaji koji otkrivaju izboje radio energije iz udaljenog svemira.

Obično se nalaze na područjima s minimalnom izloženošću radio-valovima sa Zemlje, bez baznih postaja za mobitele u blizini, i znakovima koji posjetitelje upozoravaju kako trebaju ugasiti svoje mobitele žele li im se približiti.

Starlink bi ih mogao omesti u radu time što će prenositi podatke na širokom frekvencijskom spektru i zbog toga što će ogroman broj njegovih satelita prekriti iznimno veliku površinu Zemlje i, moguće, zaslijepiti radio-teleskope.

Mnogi astronomiju vide kao hobi ili manje važnu granu znanosti, ali ona je zaslužna za bolje razumijevanje ogromnog dijela fizike.

Astronome brine kako je Muskov projekt tek početak lavine sličnih pothvata, što bi moglo s vremenom praktično u potpunosti onemogućiti astronomska promatranja sa Zemlje. Iz Amazona je već stigla najava lansiranja slične konstelacije satelita.