JEDAN OD ZADNJIH MOHIKANACA

Riječki gradonačelnik se na Twitteru oprostio od Blackberryja

26.07.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Vojko Obersnel na Twitteru je objavio kako je napustio Blackberry i kako nije baš sretan s time

Nakon što su mu leđa okrenuli tadašnji američki predsjednik Barack Obama i američki Senat (a nije izvjesno je li ga sadašnji predsjednik SAD-a Donald Trump ikad prihvatio), Blackberryju je stigla još jedna oproštajna poruka.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na Twitteru je objavio kako je napustio Blackberry i kako nije baš sretan s time.

Blackberry je niz godina bio praktično sinonim za poslovne i druge službene mobitele. Zbog naprednih mogućnosti i sigurnosnih značajki modele kanadskog proizvođača koristili su predsjednici država i šefovi vlada, direktori korporacija i zaposlenici manjih tvrtki.

Preskupo su platili pogreške

Moglo bi se reći kako su 2006. i 2007. godine imali svijet poslovne mobilne telefonije na dlanu. Ali, primat su s vremenom počeli preuzimati Appleov iPhone i razni modeli Androida, čija su prva izdanja nerijetko bila klonovi Blackberryjevih. 

Blackberry se i dalje bori te povremeno izbacuje nove modele. No, preskupo su platili konzervativni pristup, višak komocije i manjak ambicije u vrijeme kad su se pametni telefoni tek pojavili.

Slično kao i Microsoft, nisu na vrijeme prepoznali potencijal koji je nudilo tržište u nastajanju već su nastojali grčevito zadržati ranije zauzete pozicije. Ujedno su temeljito potcijenili suparnike (naročito Apple), kao i trendove kao što je BYOD (Bring Your Own Device, korištenje privatnih mobitela u službene svrhe).

Kad se tome pridodaju bespotrebno preduga petljanja oko hardvera i softvera te lutanja oko popunjavanja ključnih pozicija u tvrtci, nije čudno što se nakon višegodišnje silazne putanje tvrtka našla u situaciji u kojoj drži minijaturni udio globalnog tržišta kojim dominiraju Apple i Samsung.

Ako opstane, moći će to zahvaliti softveru i uslugama za poslovnjake, ne prodaji uređaja.