ŽIVIO JELLY BEAN!

Usprkos sigurnosnom riziku, Trump ne odustaje od svog starog Androida

29.01.2017 u 08:53

Bionic
Reading

Iako se premjestio u Washington, novi američki predsjednik po svoj prilici ne odustaje od korištenja starog Android pametnog telefona kojim šalje poruke na svoj Twitter profil. Zbog ovoga su mnogi stručnjaci izrazili zabrinutost, no u Bijeloj kući odbijaju pružiti komentar, piše NY Times

Početkom svog mandata, Trump je trebao prijeći na sigurni i provjereni uređaj za sve ono što radi. I dok osigurani iPhone koristi na službenom @POTUS profilu na društvenoj mreži Twitter, na svom privatnom profilu i dalje šalje poruke s Androida.

Prema informacijama iz medija, ne samo da američki predsjednik koristi Android uređaj za tvitanje, već je u pitanju i Galaxy S3 iz 2013. godine, što je prava noćna mora za osiguravanje podataka. Spomenuti uređaj nije dobio nadogradnju još od sredine 2015. godine, što je u svijetu mobilne sigurnosti katastrofalno.

New York Times piše da američki predsjednik izgledno ne koristi stari uređaj za pozive, no s obzirom na to da je potpuno nejasno kakve mjere sigurnosti su u igri i kod spajanja na internet, postoji vjerojatnost da procure vrlo bitni podaci.

Sigurnosni stručnjaci navode kako je otvoreno brdo pitanja te je od kritične važnosti to da se osjetljive informacije osiguraju na što je moguće bolji način. Hakeri mogu iskoristiti ovako stari uređaj za pristup mikrofonu i kamerici uređaja, što nije poseban problem za uređaj na prastaroj verziji (Jelly Bean) mobilne platforme Android. Vrijedi podsjetiti kako je Barack Obama 2009. postao prvi američki predsjednik koji je koristio pametni telefon. S time je stiglo i brdo sigurnosnih pravila te mjera predostrožnosti kako bi se zaštitili podaci.

Via Engadget, New York Times