BUDUĆNOST MOBILNIH UREĐAJA?

Što kažete na ovaj Lenovo tablet koji savijanjem postaje smartfon?

26.07.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Kineski IT div Lenovo već godinama eksperimentira sa savitljivim zaslonima. Na nedavno održanom Lenovo Tech World događanju predstavili su i nekoliko funkcionalnih prototipa koji se daju preoblikovati iz tableta u smartphone. Leži li budućnost mobilnih uređaja svih vrsta upravo u ovakvim gadgetima?

Ako se pita Lenovo, njihov prototip Folio upravo je to. Jednog dana bit će na jednostavan način moguće uživati u najboljem od oba mobilna svijeta. Ovu rečenicu proteklih godina moglo se pročitati više puta, no na ovogodišnjem događanju Lenovo Tech World, stvari se uistinu čine bližima no ikad prije. 

Tehničke karakteristike nisu sve

Lani su Kinezi otkrili tek konceptni Folio, a prošli tjedan potrošači i novinari su imali priliku isprobati funkcionalan prototip. Srce mu čini Snapdragon 800 čip te platforma Android 7.0, preko koje je izgledno moguće izvesti dvostruku funkcionalnost u jednom komadu hardvera. Naime, kada se tablet savije u mobilni uređaj, on će se automatski prilagoditi prikazom - ili omogućiti dodatnu funkcionalnost poput prikaza kamerice i sl. 

Neki će vrlo lako primijetiti kako je spomenuti Qualcommov čip jako star za današnje pojmove, no on je tu tek kako bi osigurao bezbrižan rad prototipa. Lenovo Folio još neko vrijeme sigurno neće ugledati masovno tržište. 

S jedne strane, dok je uređaj funkcionalan, još uvijek je nezgodnih dimenzija. Čak i preklopljen, dobiva se podebel smartphone velike dijagonale. Jednom kada se Folio rastvori u tablet, na sredini je jasno vidljiv segment namijenjen savijanju zaslona razlučivosti 1.920 puta 1.440 piksela: 

Lenovo Folio zaživio je i kao prototip Autor: Kim Poh Liaw

Polako, ali sigurno - savitljivi gadgeti itekako stižu

Osim ovog proizvođača, veliko zanimanje za savitljive mobilne uređaje svih vrsta pokazali su još i LG, Nokia te Samsung. Štoviše, zadnje spomenuti južnokorejski div je navodno trebao već ove godine otkriti novu liniju uređaja Galaxy X, koji bi bili eksperimentalnog karaktera. 

Novije glasine ipak govore kako je došlo do problema u proizvodnji te se noviteti mogu očekivati tek u drugom dijelu sljedeće godine, ili još kasnije...

Možda se već godinama govori o dolasku savitljivih mobilnih uređaja, što je stvorilo solidnu dozu skepse u pristupu ovakvim novitetima. S obzirom da proizvođači ipak rade na funkcionalnim prototipima, a ne tek pukim konceptima, slobodno se može reći da je napravljen veliki korak unaprijed.

Valja se strpjeti još malo.