QWERTY TRADICIJA

BlackBerry KEYone je Android smartphone koji će se svidjeti (samo) BB fanovima

28.02.2017 u 16:31

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem sajmu mobilnih tehnologija Mobile World Congress u Barceloni svoje mjesto našao je i BlackBerry. Kineski proizvođač TCL je na MWC-u najavio kako je rezultat licenciranja branda BlackBerry uređaj KEYone, koji se u svakom mogućem smislu drži tradicionalnog stila i značajki - posebno kad je u pitanju sigurnost

KEYone je, van toga, zapravo prilično uobičajen pametni telefon. Srce mu čini Qualcommov Snapdragon 625 (uz 3GB radne memorije) koji pak vrti Android 7.1. Osnova BlackBerryja je ipak zadržana pa su tu hardverska QWERTY tipkovnica s podrškom za geste, mali (4,5-inčni) zaslon i karakterističan dizajn.

Vrijedi podsjetiti kako je BlackBerry još lani najavio kako planiraju prestati s razvojem i proizvodnjom pametnih telefona te se baviti licenciranjem svog branda. Kineski proizvođač TCL prvi je ugrabio tu priliku i postao jedinom tvrtkom na svijetu koja proizvodi BB uređaje. KEYOne je, dakle, prvi takav BlackBerry brandirani uređaj, a cilj mu je ista publika kao i ranije.

To govori i cijena. Kada se uređaj pojavi na globalnim tržištima u travnju, očekivana cijena je vrtoglavih 599 eura.

KEYone nije prvi TCL-ov BB uređaj (to je bio DTEK50), no prvi je BB uređaj napravljen iz temelja uz značajnu dozu resursa izvorne tvrtke, usprkos planovima da prestanu s razvojem. Tvrtke su zajednički osmislile uređaj i postavile niz ciljeva koje žele ostvariti. Jedan od njih je zadržavanje baštine koju je ostavio BlackBerry, pružanje brze i sigurne veze sa svijetom, dugotrajna baterija te prepoznatljiv stil.

Bez iznenađenja, osnovu svega čini tipkovnica. Tu je i baterija od čak 3.500 mAh, a Qualcommov čip i integrirane tehnologije osigurat će brz i stabilan rad neovisno o načinu povezivanja. Otpornosti uređaja doprinosi i činjenica da je 4,5-inčni zaslon (razlučivosti 1.620 puta 1.080 piksela) zaštićen Gorilla Glass zaštitnim slojem.

Upoznajte BlackBerry KEYone Autor: BlackBerry Mobile