NEMA LICENCE, NEMA ČIPOVA

Qualcomm će se naći na sudu zbog reketarenja

19.01.2017 u 06:40

Bionic
Reading

Američka savezna regulatorna agencija Federal Trade Commission (FTC) podnijela je tužbu protiv diva industrije čipova za mobilne uređaje zbog načina na koji prodaje modeme za uređaje poput pametnih telefona

Kako su iz FTC-a naveli u tužbi, Qualcomm je zlorabio svoju dominantnu poziciju dobavljača modema kako bi izgurao konkurenciju s tržišta, tako što bi proizvođačima smartfona ponudio dvije mogućnosti: ili su mogli platiti više za korištenje njihovih patenata ili bi bili prisiljeni na tržište izbaciti uređaj koji ne bi bio široko dostupan. 

U Qualcommu poriču optužbe, tvrdeći kako su 'temeljene na pogrešnoj pravnoj teoriji, manjku ekonomske podrške i značajno krivim predodžbama o industriji mobilnih tehnologija'.

U FTC-u su uvjereni kako se Qualcomm držao politike 'nema licence, nema čipova', prema kojoj je odbijao prodati modeme tvrtkama koje ne bi pristale na nametnute uvjete licenciranja. S obzirom na to da je Qualcomm praktično jedini koji može osigurati ogromne količine mobilnih modema više klase, tvrtke nisu imale puno izbora već su morale pristati. U suprotnom ne bi mogle proizvesti dovoljno uređaja. 

Uvjeti licenciranja proizvođačima mobitela nametnuli su naknade veće od uobičajenih za mobitele s konkurentskim modemima, što je potonje efektivno poskupilo i naštetilo tržišnoj utakmici. 

Qualcomm je pristao licencirati patente pod fer, razumnim i nediskriminatornim uvjetima jer su ključni za industrijski standard. Licenciranje tehnologije izravnoj konkurenciji vjerojatno nije došlo u obzir pa su stoga odlučili prisiliti partnere na plaćanje viših cijena prijetnjom obustave isporuke. Proizvođači su taj povećani trošak prebacili na kupce. 

U Qualcommu tvrde kako nikad nisu obustavili ili zaprijetili obustavljanjem dostave čipova kako bi ishodili ugovor s nepravednim i nerazumnim uvjetima licenciranja. Odluku FTC-a o podizanju tužbe smatraju ishitrenom te tvrde kako je posljedica želje da se postupak pokrene prije no što vlast preuzme administracija predsjednika Donalda Trumpa, za koju se očekuje kako će biti sklonija korporacijama.

U tužbi su navedene pojedinosti sporazuma Applea i Qualcomma, prema kojima je proizvođač čipova od jabučara tražio da ne koriste modeme drugih proizvođača tijekom razdoblja od pet godina. Qualcomm bi zauzvrat vratio dio naknade. 

Takav bi sporazum barem djelomično objasnio zašto sve do ove godine Apple nije koristio Intelove modeme, iako je ta tvrtka na sve moguće načine pokušavala ući u tržišni segment pametnih telefona. 

Tužba bi mogla dovesti Qualcomm u velike probleme jer upravo od licenciranja patenata ostvaruje najveći dio zarade. Kineski regulatori su ih 2015. oglobili s 975 milijuna dolara zbog nepoštenog tržišnog natjecanja, a lani su isto učinili i južnokorejski, s 853 milijuna dolara globe.

Više: Verge